x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară

de Florin Condurateanu    |    29 Iun 2020   •   18:00
Apendicul face parte din apărarea imunitară

Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a reconsiderat şi aceste organe, dovedite a avea totuşi un rol important în organism, se scot doar în cazuri ce se impun.

 

Apendicul este o prelungire a intestinului, ca un deget de mănuşă de 10 centimetri. La apariţia unor dureri în partea inferioară a abdomenului în dreaptă, vinovat era considerat apendicul şi se făceau operaţii de îndepărtare pompieristic. Chirurgi importanţi au făcut dezvăluirea că, din totalul de operaţii de apendicită, doar în o treime de cazuri era de vină apendicul. În rest, nu era el culpabil de dureri, efectele dureroase veneau fie de la necazuri la aparatul genital la femei, fie din suferinţe ale vezicii biliare, fie din ecouri ale unor dureri renale. Studiile au arătat că apendicul îndeplineşte totuşi un rol, face parte dintr-un sistem de apărare imunitară din abdomen. De aceea, se îndepărtează doar dacă el generează cu adevărat o criză de apendicită.

În Statele Unite, cu mulţi ani în urmă, toţi copiii erau operaţi de apendicită. Era o aşa-zisă precauţie pentru cei care locuiau departe de oraşe, se îndepărta apendicul preventiv pentru a evita complicaţiile. S-a dovedit o eroare, se înmulţeau cazurile de cancer de colon şi s-a renunţat. Criza de apendicită este totdeauna pornită cu dureri în abdomenul inferior dreapta, apoi durerile pot urca. La unii există şi greaţă şi febră uşoară. Dar diagnosticul de apendicită se conturează dacă şi numărul de leucocite este mult crescut. În caz că apendicul este de vină, nu există decât o singură soluţie, scoaterea lui chirurgical. La ora actuală, peste 90% din operaţiile de scoatere a apendicului se fac prin laparoscopie, minim invaziv.

 

Se zice că scoaterea apendicului este o operaţie pentru începătorii în chirurgie, dar când nu se află la locul lui, extragerea lui poate dura şi 5 ore, nu 5 minute cum este legenda. Imaginându-ne cadranul unui ceas, locul normal al apendicului este între ora 4 şi 5.

 

 

×