x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apneea, inamicul somnului tău. Cum poate fi tratată

Apneea, inamicul somnului tău. Cum poate fi tratată

30 Sep 2017   •   11:45
Apneea, inamicul somnului tău. Cum poate fi tratată

Somnul este indispensabil pentru buna funcționare a organismului, iar apneea în somn este unul dintre dușmanii odihnei nocturne de calitate. Netratat, sindromul duce la complicații grave și pune sănătatea în pericol, scrie clickpentrufemei.ro.

Apneea e caracterizată prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului pentru 10 secunde sau mai mult. Apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Somnul este fragmentat, însoțit de zgomote deranjante precum sforăit sau horcăit. Factorii de risc sunt obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Netratată, apneea în somn duce la complicaţii precum creșterea tensiunii arteriale, afecţiuni cardiace sau atac vascular cerebral.
Obstructivă, centrală, mixtă

Există trei tipuri de apnee în somn:

De tip obstructiv: Este cea mai comună formă de apnee și este cauzată de ocluzia (astuparea) căilor aeriene superioare. Deși acestea nu funcționează corect, mușchii respiratori își continuă activitatea, de unde mișcările convulsive la nivelul pieptului.
De tip central: Se manifestă prin oprirea bruscă a musculaturii respiratorii. Fluxul de aer este tăiat, iar persoana care doarme nu prezintă convulsii la nivelul pieptului.
De tip mixt: Începe ca o apneea de tip central manifestată printr-o pauză totală a respiraţiei şi se termină ca cea de tip obstructiv.

 

×
Subiecte în articol: apnee somn respiratie insomnie