x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Astenia de primăvară. Remedii garantate pentru depresia sezonieră

Astenia de primăvară. Remedii garantate pentru depresia sezonieră

de IncomeMagazine    |    11 Mar 2013   •   07:02
Astenia de primăvară. Remedii garantate pentru depresia sezonieră
Sursa foto: Igor Mojzes/Getty Images/iStockphoto

Apare ca o scădere a resurselor energetice, care par să nu se mai refacă, şi care nu poate fi explicată prin intensitatea unui efort intelectual sau fizic. „Dar am dormit azi-noapte şi nici nu am avut o săptămână mai grea decât de obicei”, îţi spui.
Performanţele sunt din ce în ce mai reduse, activitatea fizică şi psihică pare o povară. Astenia de primăvară afectează anual milioane de oameni, mai ales în mediul urban. Ce e de făcut?

„Astenia de primăvară este o formă de depresie sezonieră, care apare la trecerea dintre iarnă şi primăvară, atunci când creşte brusc luminozitatea în timpul zilei, iar temperaturile se modifică de la o zi la alta. Este vorba despre o stare de slăbiciune generală a organismului, manifestată prin oboseală cronică, ce poate antrena însă insuficienţe funcţionale multiple”, explică medicul psihoterapeut Amelia Dumitrescu, de la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Citeste si 7 alimente care te ajută să slăbeşti

Astenia ne afectează atât latura fizică, cât şi cea psihică, intelectuală sau sexuală. Sunt rare cazurile în care toate aceste forme nu interacţionează între ele, spun psihologii. Astfel, scăderea potenţialului fizic duce la scăderea potenţialului sexual; o mică depresie psihică provoacă o scădere a capacităţilor intelectuale şi nu numai.

În general, cea mai frecventă formă este astenia de primăvară, pentru că foarte mulţi dintre noi consumăm pe perioada iernii prea puţine vitamine. Lipseşte lumina solară, care este esenţială pentru starea de spirit, şi multe persoane preferă să stea în casă pe perioada sezonului rece. „Lipsa aerului sănătos şi curat, încălzirea artificială a încăperilor, lipsa de mişcare în aer liber, la care se adaugă o alimentaţie săracă în vitamine, cu multă carne, grăsime, duc la încărcarea sângelui cu o serie de toxine. Acesta este de fapt principalul vinovat – intoxicarea”, spune Amelia Dumitrescu.

Citeste si Plante care vindecă anxietatea şi depresia


Care sunt simptomele?

Astenia de primăvara se manifestă prin apariţia stărilor de anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activităţile curente şi greutate în concentrare; senzaţia de neputinţă şi scăderea vizibilă a randamentului la serviciu. Aşa poţi explica uneori de ce suferi de cefalee, palpitaţii, nervozitate, scăderea memoriei şi comportament labil. Cele mai multe persoane care resimt astenia de primăvară sunt obosite încontinuu, lipsite de energie, au stări de somnolenţă şi poftă exagerată de mâncare. „Asociate în concepţia populară cu depresia, asteniile se deosebesc de orice tip de disfuncţii depresive, care sunt caracterizate tocmai prin perturbări ale somnului şi lipsa poftei de mâncare”, precizează psihoterapeuta. Modificările merg mai profund de atât, fiind influenţat negativ chiar şi sistemul imunitar, motiv pentru care răcelile şi virozele sunt curente la aceste persoane.

Citeste si 9 alimente care pot preveni apariţia cancerului

Starea de oboseală se menţine la cei cu astenie chiar dacă au parte de somn suficient şi odihnă corespunzătoare şi chiar dacă ziua nu a fost deosebit de încărcată. Percepţia mediului înconjurător este schimbată, devin intoleranţi la lumi nă, la zgomote; se plâng de vâjâieli în urechi, senzaţii de ameţeală, iar vederea le este înceţoşată.

Citeste si Lămâia te ajută să slăbeşti sănătos

Uneori, oboseala se instaurează la cel mai mic efort (cum ar fi mersul) sau la un efort susţinut (urcatul scărilor), apar palpitaţiile, gâfâi, simţi cum îţi pulsează tâmplele, oboseala îţi cuprinde muşchii, care încep să te doară şi te simţi epuizat. Într-o proporţie
mai mică, cei afectaţi de astenie pot avea manifestări de depresie sau de anxietate (ai un sentiment de nelinişte, de teamă, fără motive obiective).

Citeste si Cine este predispus la astenie?

×
Subiecte în articol: astenia de primavara