x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci!

Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci!

de Dr Dana Tinică    |    11 Aug 2011   •   21:00
Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci!

Fara indoiala, ciupercile au o importanta valoare nutritiva, iar culegerea lor poate fi o activitate distractiva in vacanta, alaturi de prieteni sau de familie. Atentie totusi, consumul ciupercilor din flora spontana poate fi pe­riculos! De fapt, in fiecare an, in ciuda avertismentelor repetate, un numar mare de persoane ii cad victima, mai ales copii.

De cele mai multe ori, intoxicatia se produce din cauza neglijentei sau a lipsei de cunostinte a culegatorului, aspect mai frecvent in cazul tine­rilor. Uneori insa, chiar si persoanele cu experienta se pot insela. Aspectul ciupercilor variaza foarte mult din cauza factorilor de mediu, astfel incat modificari de temperatura, umiditate, pH pot determina modificari de culoare ale ciupercilor, care ignorate se pot dovedi fatale. Alteori, ciupercile pot fi rupte, deteriorate, mu­cegaite, ceea ce le schimba, de asemenea, aspectul. In fine, sporii ciupercilor otravitoare le pot contamina si pe cele sanatoase. Astfel, este suficient ca o singura ciuperca otra­vitoare (sau fragmente din aceasta) sa fie pastrata sau transportata printre cele sanatoase, pentru ca toate sa devina contraindicate consumului. Trebuie precizat ca substantele to­xice continute nu dispar, desi ciupercile sunt curatate si spalate si nici prin preparare termica, congelare sau uscare. Doar doua-trei ciuperci nocive gatite impreuna cu celelalte sau numai sosul in care acestea au fost preparate pot produce o ade­va­rata drama. Cel mai important, nu exista antidot impotriva acestor substante toxice, asa ca, daca simptomele s-au instalat, nu trebuie incercata tra­tarea bolnavului la domiciliu (uneori acest lucru este foarte dificil chiar si in spital!), ci trebuie ca acesta sa se prezinte cat mai rapid la medic. Copiii (in special sub 10 ani), batranii si bolnavii cu afectiuni cronice sunt mai vulnerabili.

Ciupercile pot determina simptome care se instaleaza rapid (de la 15 la 90 de minute dupa consum) sau care apar dupa mai mult timp. Cele din prima categorie sunt, in general, mai putin periculoase, incluzand: tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree), cresterea secretiilor corporale (transpiratii, salivatie accentuata, lacrimare, secretie nazala abundenta), simptome cardiovasculare (scaderea frecventei respiratorii sau tensiunii arteriale), micsorarea pupilei sau simptome neuro-psihice diverse (tremuraturi, amorteala, furnicaturi, agitatie sau somnolenta, incoerenta, convulsii, halucinatii, chiar coma). Alteori, simptomele apar la mai mult timp (5-12 ore) de la consum, avand un prognostic mai grav: simptome digestive severe, ce pot duce la des­hidratare, afectare hepatica mani­festata prin icter, hemoliza (distru­gerea globulelor rosii), cu semne de anemie, insuficienta renala (cu sca­derea diurezei), manifestari neurolo­gice (vedere dubla, letergie, convulsii). Este posibil, de asemenea, ca dupa o perioada in care bolnavul a prezentat primele simptome si pare ca le-a depasit si se simte mai bine sa se instaleze fenomene grave de insuficienta renala sau hepatica.

×
Subiecte în articol: intoxicatii