x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Au innebunit hormonii

Au innebunit hormonii

28 Mar 2005   •   00:00


  • de STELUTA INDREI
  • SEXOLOGIE
  • Primavara nu doar albinutele zboara din floare in floare, ci si noi incercam sa gasim marea dragoste. "Insa, chiar daca vine primavara, nu este cazul sa te arunci cu capul inainte in piscina cu oameni. Nu este bine sa te repezi la primul partener sau la prima partenera. Pentru ca, daca iesi din casa doar cu dorinta de a face o cucerire, ceilalti te vor percepe ca pe un agresor. Si vei avea parte de esec", semnaleaza psihologul Cristian Andrei, realizatorul emisiunii "9595".

    Trezirea la viata

    Psihologul Cristian Andrei spune ca mai toate speciile au o anume reactivitate sezoniera si fiecare anotimp are tipul sau de activitate pentru toate speciile. Si la oameni exista un reviriment al activitatii cand vine primavara. "Noi suntem persoane dependente in buna masura de ritmurile naturii si de ritmurile celorlalti, pentru ca, daca tu nu stii ca a venit primavara, cu siguranta te vor anunta ceilalti, care se comporta altfel decat tine. Organismul femeii este mult mai sensibil la ritmurile naturii decat cel al barbatilor."

    Primavara este un sezon al expansivitatii, al trezirii simturilor. Se intampla ca omul sa iasa din casa, sa traga aer adanc pe nari si sa exclame: "Miroase a primavara!". Acest miros de crud si de proaspat, caldura blanda a soarelui si culorile aparute la schimbarea peisajului ne trezesc la viata.

    Iesiti din hibernare!

    Imediat ce rasare iarba si da soarele, ne petrecem din ce in ce mai mult timp in aer liber. Primenirea naturii si a starii noastre de spirit ne fac sa ne gandim la haine noi, la locuri noi unde am putea sa mergem, la oameni pe care am putea sa ii cunoastem si, de ce nu, la o noua relatie de dragoste. "Daca simti toate acestea, ii percepi si pe ceilalti ca fiind atragatori, iti dai seama ca exista. Primavara, oamenii isi dau seama mai usor cand sunt iubiti, cand sunt doriti de altcineva, pentru ca se observa unii pe altii mai bine. In timpul primaverii creste contactul vizual, adica oamenii se privesc mai mult in ochi. De asemenea, creste posibilitatea de a se atinge, de a face cunostinte noi. Asadar, premisele de a te indragosti cresc", este de parere psihologul Cristian Andrei.

    Dar trebuie sa retinem ca, atunci cand iesim din hibernare, este bine sa fim acceptati de ceilalti si incurajati. Astfel este posibil sa devenim mai activi si din punct de vedere erotic. "Erotismul nu se manifesta decat pe o baza echilibrata, sanatoasa, optima. Daca omul nu este sanatos, el nu devine erotic."

    Lumina soarelui

    Exista si motive strict biologice care ne fac sa ne indragostim mai usor primavara. Glanda pineala reactioneaza la cantitatea de lumina stralucitoare din mediul exterior. Ea este in stransa legatura cu glanda hipofiza, regina celorlalte glande, care stimuleaza si echilibreaza activitatea lor. Toate aceste glande trec prin acelasi proces de reviriment si trezire, care ne da o stare de buna dispozitie.

    "Lumina soarelui ne stimuleaza vizual, iar principalele afrodiziace pentru oameni sunt cele vizuale. Apetitul sexual este stimulat cand vezi ceva, imagini, atitudini erotice. Toata aceasta influenta este totusi indirecta. Nu este ceva de genul "A venit primavara! Hai sa ne imperechem!". Pur si simplu nu ne dam seama ce se intampla cu noi primavara si cum se intampla. Dar ne abordam unii pe altii mult mai alert si mai interesant", constata psihologul Cristian Andrei. Primavara creste si instinctul gregar, acela de a te intalni, de a te aduna si de a convietui cu oameni pe care nu-i cunosteai inainte.

    Feromoni si testosteron

    Atunci cand ne indragostim, intra in actiune trei tipuri de hormoni. Acestia isi fac de cap si nu asculta in nici un caz de ratiune. Atractia fizica si sexuala fata de o persoana de sex opus fac parte din natura noastra biologica si constituie un factor esential in perpetuarea speciei.

    Feromonii, marca noastra olfactiva, au darul de a atrage potentialii parteneri, dar nu sunt perceputi intotdeauna la nivel constient, ca un miros distinct. Mai putin puternici decat la animale (care isi marcheaza prin ei teritoriul), feromonii umani sunt secretati de glandele aflate sub brat, in jurul mameloanelor si in zona abdominala.

    Psihologul Cristian Andrei spune ca unul dintre hormonii determinanti pentru comportamentul nostru sexual este testosteronul. Nivelul de testosteron atat la barbat, cat si la femeie creste libidoul. La barbat, nivelul crescut al testosteronului accelereaza activitatea glandelor gonade si ele, la randul lor, secreta mai mult testosteron. De aceea, barbatii au o viata sexuala mult mai tumultuoasa decat a femeilor. Al treilea hormon care o ia razna cand ne indragostim este feniletilamina, o substanta chimica secretata de creier. Aceasta produce acele senzatii de euforie si excitatie pe care le simtim in fata persoanei iubite si ne face sa dorim sa repetam la nesfarsit aceasta experienta.

    FERTILITATE. Primavara este sezonul favorabil fertilitatii. Cercetatorii israelieni spun ca numarul sarcinilor se inmulteste in aceasta perioada, ceea ce inseamna ca femeile sunt mai fertile primavara. Calitatea embrionilor este superioara, chiar si rata de succes a tehnicilor de fecundare in vitro este mai mare. Asadar, daca doriti sa concepeti un copil, primavara este momentul ideal.

    RITM. Ceasul biologic al femeilor este foarte sensibil la schimbarea anotimpurilor. O data cu venirea primaverii, zilele se maresc si tocmai aceasta durata a zilei in raport cu noaptea favorizeaza fertilitatea, potrivit revistei Fertility and Sterility. De asemenea, caldura placuta si umiditatea primavaratica sunt alti parametri care influenteaza pozitiv aparitia unei sarcini.

    StiaTi cA
  • Cercetatorii germani au demonstrat ca, in februarie, martie si aprilie, concentratia spermei este foarte ridicata, inregistrandu-se cel mai mare numar de spermatozoizi pe milimetru cub de sperma.
  • Oamenii fac dragoste cel mai adesea in serile de vineri si sambata, in timp ce duminica este ziua in care aproape nimeni nu are chef de iubit, conform unui studiu realizat la Universitatea Australiei de Vest.
  • ×
    Subiecte în articol: primavara