x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Au revoir, David Servan-Schreiber!

Au revoir, David Servan-Schreiber!

de Magda Marincovici    |    01 Aug 2011   •   21:00
Au revoir, David Servan-Schreiber!

A dat o lectie de viata si de curaj milioanelor de oameni din intrega lume. Dar David Servan-Schreiber s-a stins duminica la Fecamp, la 50 de ani.

A plecat inconjurat de cei dragi. Duminica, 24 iulie 2011, in amurg, dupa cateva zile de semicoma. Fratele lui, Franklin, a avut puterea de a anunta AFP despre deces. "Fratele meu s-a stins inconjurat de cei trei frati si mama la Spitalul Hautes Falaises de Fecamp. A plecat linistit. S-a stins in pace si impacat".

Fiul fondatorului publicatiei L’Express Jean-Jacques Servan-Schreiber, neuropsihiatrul David Servan-Schreiber a patruns in casele a mili­oane de oameni din toate colturile lumii prin cele doua volume sugestiv intitulate "Guerir", aparut in 2003, si "Anticancer", aparut in 2007, la Editua Robert Laffont. Ambele volume sunt marturie a luptei lui David cu cancerul. In primul volum, autorul prezinta experienta personala pentru a se vindeca de anxietate si depresie "fara medicamente, fara psihanaliza".

In al doilea volum, David Servan-Schreiber ofera cititorului metode care permit cresterea potentialului natural al organismului de a tine piept tumorii maligne, mai concret tumorii cerebrale de care el suferea. In acest volum, David Servan-Schreiber pune accentul pe exercitii fizice, meditatie, controlul stresului, nutritie echilibrata etc. Ambele volume au aparut si in limba romana.

La 32 de ani, David Servan-Schreiber a fost diagnosticat cu cancer la creier si a supravietuit acestei nemiloase boli aproape 19 ani. In conferinte, dezbateri, colocvii, saloane de carte, specialistul in neurostiinte cognitive raspandea curaj si speranta. Pe site "Guerir.org" a prelungit experienta descrisa in cele doua volume cu informatii adresate nu numai bolnavilor, dar si familiilor acestora, creandu-le un spatiu reconfortant de dialog optimist. D

ar tocmai cand credeam ca este posibila o minune, in 2010, boala si-a aratat coltii mai as­cutiti si mai puternici. Un RMN de rutina i-a confirmat ca tumora s-a refacut de asta data letala. Mai intai a fost vestea mortii bunului sau amic, Bernard Giraudeau, alaturi de care s-a straduit sa aline soarta pacientilor cu cancer prin explicarea mecanismelor bolii si intelegerea dimensiunii psihologice a impactului acesteia asupra pacientului.

Apoi, a gasit forta de a scrie al treilea volum "On peut se dire au revoir plusieurs fois", aparut in iunie 2011, tot la Editura Robert Laffont. Aceasta carte ii ofera lui David ocazia de a spune "la revedere" tuturor celor care i-au apreciat volumele precedente. Orice s-ar intampla, eu am ferma speranta ca acest "la revedere" nu va fi ultimul. Se poate spune la revedere de nenumarate ori. Este mesajul lui David Servan-Schreiber care ar putea inca sa mai aiba forta de a-i incuraja pe multi bolnavi de cancer.

×
Subiecte în articol: cancer david servan-schreiber