x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment: Scolioza, una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor

Avertisment: Scolioza, una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor

de Steluta Indrei    |    28 Noi 2011   •   21:00
Avertisment: Scolioza, una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor

Pentru unele fete, adolescenta poate insemna debutul unei boli grave – scolioza. Aceasta deviatie a coloanei vertebrale, care in cazurile grave ajunge sa semene cu litera S, este sursa unor suferinte fizice serioase: reducerea capacitatii respiratorii, asimetria toracelui si afectarea organelor intratoracice, dar suferinte emotionale care duc la izolare si dificultati de intregrare in societate. Scolioza este una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor, 2%-3% dintre acestia fiind diagnosticati cu scolioza. Din nefericire, Romania este tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa.

Aceasta boala, care poate evolua spre invaliditate, apare de obicei la pubertate (cu exceptia scoliozei congenitale) si este de patru ori mai frecventa in randul fetelor decat al baietilor. Cum se explica aceasta incidenta? Scolioza incepe sa se manifeste la pubertate din cauza modificarilor hormonale declansate in cazul fetelor la varsta de 9-12 ani. Cresterea nivelului hormonilor feminini conduce la relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor aferente coloanei vertebrale. Aceste modificari determina deformarea coloanei vertebrale in cazul fetelor predispuse genetic la scolioza. Nu purtarea ghiozdanului sau pozitia gresita in banca provoaca scolioza, pentru ca atunci ar suferi deformari ale coloanei vertebrale in aceeasi proportie si baietii, ceea ce nu se intampla.

Metoda FED
Exista trei reguli generale in tratarea scoliozei. Cand deformarea coloanei vertebrale este cuprinsa intre 0 si 30 de grade, scolioza se trateaza prin kinetoterapie. Intre 30 si 50 de grade se recomanda kinetoterapie si purtarea unui corset, iar cand deviatia coloanei depaseste 50 de grade se impune interventia chirurgicala. O procedura terapeutica revolutionara, introdusa de la inceputul anului si in Romania, este o varianta moderna si eficienta pentru evitarea operatiei. Denumita FED – fixare, elongare si derotare, metoda a fost conceputa in urma cu 30 de ani si perfectionata continuu de profesorul Santos Sastre de la Universitatea din Barcelona. Metoda FED este aplicata in tara noastra de profesor doctor Elena Caciulan, presedintele Asociatiei Profesionale a Kinetoterapeutilor. Ea ne explica in continuare in ce consta aceasta metoda si ce rezultate se pot obtine.

Metoda FED se realizeaza cu ajutorul unui aparat in care este fixat pacientul intr-o postura care permite elongarea si derotarea coloanei vertebrale. Aparatul are un brat mecanic, care exercita presiune asupra unor puncte-cheie de la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce conduce in timp la corectarea formei acesteia. Principalul avantaj al aparatului FED este ca produce simultan derotarea coloanei vertebrale si elongarea musculaturii retractante, obtinandu-se treptat revenirea coloanei vertebrale in pozitie normala. Cercetarile si experienta in utilizarea aparatului FED au aratat ca deviatia coloanei vertebrale poate fi corectata in proportie de 80%-90% la copii, inainte de incheierea procesului de maturizare osoasa, si de 30%-40% la adulti. Prof. dr Elena Caciulan subliniaza ca este foarte important ca tratamentul complex de recuperare in cazul scoliozei sa inceapa din adolescenta. Metoda FED trebuie asociata cu exercitii de kinetoterapie si purtarea corsetului (cel putin 20 de ore pe zi). Programul de kinetoterapie se efectueaza atat inaintea fixarii pacientului in aparatul FED, cat si in timpul si dupa aplicarea acestei metode. Exercitiile de kinetoterapie vizeaza constientizarea si corectarea posturii coloanei vertebrale, imbunatatirea respiratiei, dar si relaxarea musculaturii.

Rezultate
Dupa cum sustine prof. dr Elena Caciulan, primele rezultate apar in 6 luni de la inceperea tratamentului complet (kinetoterapie, corset, medota FED) si cu conditia efectuarii acestuia in mod corect si constant. Se recomanda trei sedinte pe saptamana. Dar sase luni nu sunt suficiente pentru corectarea scoliozei. Specialistul nostru tine sa precizeze ca recuperarea scoliozei este un proces de lunga durata, dificil, care solicita perseverenta si tenacitate atat din partea pacientului si familiei acestuia, cat si a terapeutului.

Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat cresc sansele de recuperare. O mare responsabilitate in depistarea precoce a scoliozei le revine parintilor si medicilor de familie, care trebuie sa observe coloana vertebrala a copilului, iar in cazul unor suspiciuni sa se adreseze medicului ortoped pentru stabilirea diagnosticului. Depistarea precoce a scoliozei si instituirea tratamentului corect, cand deformarea coloanei vertebrale este de doar 10-15 grade, impiedica evolutia spre forme grave, in timp deformarea putand ajunge si la 80-100 de grade. In cazul scoliozei evolutive, deformarea nu se opreste si se accentueaza cu un grad pe an.

×
Subiecte în articol: scolioza jurnalul de sanatate