x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment: Scuipatul pe strada poate raspandi tuberculoza

Avertisment: Scuipatul pe strada poate raspandi tuberculoza

de Steluta Indrei    |    21 Noi 2011   •   21:00
Avertisment: Scuipatul pe strada poate raspandi tuberculoza

Conditiile precare de viata cu care populatia se confrunta in aceasta perioada de criza economica, dar si stresul cronic, munca pana la epuizare, subnutritia... Iata cadrul prielnic pentru ca tuberculoza sa imbolnaveasca tot mai multi romani.

Romania, pe primul loc in UE
Tuberculoza – boala saraciei, dar si a stresului si a vietii dezorganizate, care a devenit aproape o raritate in Europa Occidentala – ia amploare in tara noastra. Aproape 20.000 de romani se imbolnavesc in fiecare an de tuberculoza. Numai la Institutul National de Pneumoftiziologie "M. Nasta' sunt internati lunar 200 de bolnavi cu tuberculoza. Mai grav, numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament – cea mai periculoasa forma – este in continua crestere, ajungand in prezent la 1.500 de cazuri.
Datele recente arata ca in total, in tara noastra, sunt inregistrati 35.000 de bolnavi cu tuberculoza. Ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in tarile Uniunii Europene in privinta incidentei tuberculozei. Si nu se intrevede nici o sansa de a parasi acest loc, daca ne gandim ca in tara noastra exista de zece ori mai multe cazuri de tuberculoza decat in Portugalia, urmatorul stat al UE in topul incidentei tuberculozei.

Nu sunt bani pentru medicamente
O problema majora care duce la cresterea cazurilor de tuberculoza rezistenta la medicamente este lipsa banilor pentru asigurarea tratamentului bolnavilor. Profesorul doctor Constantin Marica, seful Programului National de Control al Tuberculozei, care ne-a comunicat toate datele prezentate, avertizeaza ca "exista mari lipsuri financiare, iar in momentul de fata nu mai avem resurse pentru a trata cei 1.500 de bolnavi cu tuberculoza chimiorezistenta. Tratamentul unui singur bolnav dureaza 2 ani si costa 250-300 de milioane de lei vechi. In trecut, aceste costuri erau asigurate printr-un program al organizatiei internationale Fondul Global de lupta impotriva tuberculozei, HIV/SIDA si malariei. In prezent, insa, acest program nu mai functioneaza in tara noastra, iar tratamentul bolnavilor cu tuberculoza chimiorezistenta ar trebui suportat de statul roman, ceea ce nu se intampla in totalitate. Asa se face ca acesti bolnavi nu sunt tratati corespunzator. De aici apar doua probleme capitale: pe de o parte, acesti bolnavi risca sa-si piarda viata, iar pe de alta parte, pot transmite aceasta boala extrem de grava altor oameni. Un bolnav cu tuberculoza chimiorezistenta netratat poate infecta alti 10-15 oameni cu germeni chimiorezistenti'.

Copii cu tuberculoza
In ceea ce priveste tuberculoza la copii, profesorul doctor Constantin Marica ne-a asigurat ca se inregistreaza o scadere a numarului de imbolnaviri de tuberculoza in randul copiilor. Statisticile arata ca, in 2010, existau 25-26 de cazuri de tuberculoza la 100.000 de copii. Cea mai mare problema la copiii cu tuberculoza este asocierea cu infectia HIV/SIDA. Astfel, 15%-20% dintre copiii bolnavi de tuberculoza sufera si de HIV/SIDA. In timp ce la adulti asocierea tuberculozei cu HIV/SIDA este prezenta in 1,5% din totalul cazurilor.
In ce masura vaccinul impotriva tuberculozei (BCG), care se efectueaza obligatoriu in prima saptamana de viata a nou-nascutilor, ii protejeaza pe copii? Potrivit profesorului Constantin Marica, in primul an de viata, copilul este complet lipsit de aparare imunitara impotriva bacilului Koch, care provoaca tuberculoza. Dar singurul rol protector al vaccinului este ca in primul an de viata copilul sa nu faca forme grave de tuberculoza.

Pacientii ajung la medic cand au deja caverne in plamani
O mare problema in tara noastra este reprezentata de subdiagnosticarea tuberculozei. Majoritatea pacientilor ajung la medic si incep tratamentul prea tarziu, dupa luni intregi de la instalarea tuberculozei, timp in care boala evolueaza, sunt contagiosi si raspandesc boala in jurul lor. Multi bolnavi cu tuberculoza se prezinta la spital cand fac complicatii: pleurezie (apa la plamani), pneumonie, hemoragie manifestata prin expectoratie cu sange. Profesorul doctor Constantin Marica precizeaza ca 65% dintre totalul cazurilor de tuberculoza sunt diagnosticate si tratate in faza de caverna. Cand bolnavul are deja caverne in plamani este intens contagios. El elimina in timp ce vorbeste, tuseste, stranuta sau expectoreaza picaturi de saliva in care se gasesc peste 10 milioane de bacili in 24 de ore.

Boala foarte contagioasa
Tuberculoza este o boala foarte contagioasa, provocata de o bacterie sub forma de bastonas, numita bacilul Koch (dupa numele savantului german Robert Koch, care l-a descoperit). Tuberculoza se transmite pe cale aerogena, prin picaturi de saliva eliminate de o persoana infectata, dar si prin inhalarea prafului de pe suprafete contaminate, ne-a explicat profesorul doctor Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Potrivit specialistului, bacilul tuberculozei poate rezista chiar si cateva zile pe suprafete, intr-un mediu prilenic, umed si intunecat, asemanator mediului pulmonar. Profesorul Florin Mihaltan ne atrage atentia asupra unei alte surse de imbolnavire de tuberculoza si nu numai care este expectoratia sau, mai direct, scuipatul pe strada. Din pacate, acest obicei incalificabil se practica inca fara jena in tara noastra, subliniaza medicul.

Bolnavul trebuie internat in spital
Potrivit legii, un pacient diagnosticat cu tuberculoza trebuie sa ramana internat in spital pentru efectuarea tratamentului pana cand boala se negativeaza, adica bolnavul nu mai este contagios. Aceasta perioada variaza intre 30 si 60 de zile. Dupa aceea, pacientul trebuie sa urmeze tratamentul pana la 6 luni. El trebuie sa se prezinte de trei ori pe saptamana la centrul medical arondat pentru a-si lua tratamentul sub stricta supraveghere a medicului. Aceasta strategie, numita DOTS, stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii si implementata si in tara noastra, are ca scop prevenirea raspandirii tuberculozei primare si a cazurilor de tuberculoza chimiorezistenta. Daca bolnavul nu respecta tratamentul, el poate imbolnavi de tuberculoza alte persoane din jur sau poate face tuberculoza chimiorezistenta.

Se vindeca
Tuberculoza este o boala perfect vindecabila. Dar cu conditia sa fie descoperita la timp, iar pacientul sa respecte tratamentul pe intreaga durata (6 luni) recomandata de medic.
In majoritatea cazurilor, tuberculoza debuteaza intr-un mod inselator prin manifestari asemanatoare guturaiului sau gripei. Apoi evolueaza gradual, pacientul incepand sa aiba o stare generala de slabiciune, oboseala, subfebrilitate, lipsa poftei de mancare, tuse uscata, iritativa, care treptat se transforma in tuse productiva, cu expectoratie. Profesorul doctor Constantin Marica recomanda ca, dupa orice viroza sau gripa care dureaza peste trei saptamani, cu tuse uscata care nu cedeaza la medicamente antitusive, pacientul sa se prezinte la medic pentru efectuarea unei radiografii pulmonare. Pentru a ne feri de tuberculoza, profesorul Marica spune ca este extrem de important sa mentinem un echilibru intre munca, stres, odihna si alimentatie. Stresul si viata dezorganizata constituie unul dintre cei mai importanti factori de risc ai tuberculozei. Orele de munca peste program, obiceiul de a sari peste mese, lipsa somnului si a odihnei – toate acestea asociate pe o perioada indelungata favorizeaza imbolnavirea de tuberculoza.

×
Subiecte în articol: tuberculoză