x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avorturile, refuzate în timpul postului. Chiuretajele ilegale, în creştere

Avorturile, refuzate în timpul postului. Chiuretajele ilegale, în creştere

de Luciana Grosu    |    18 Noi 2015   •   17:05
Avorturile, refuzate în timpul postului. Chiuretajele ilegale, în creştere
Sursa foto: CHRISTIAN BEUTLER/KEYSTONE

Un studiu arată că până la jumătate din clinicile de stat refuză procedura în preajma sărbătorilor. La particulari, costurile ajung şi la 1.500 de lei !

Medicii au dreptul de a refuza să facă un avort, iar rata respingerii cererilor creşte semnificativ în perioada postului sau a sărbătorilor religioase. O femeie care vrea să scape de o sarcină nedorită trebuie, deseori, să meargă în altă localitate pentru a face procedura. Numărul avorturilor făcute în afara sistemului medical este în creştere.

Avortul la cerere este legal în România până la 14 săptămâni de sarcină. În practică, unii medici se limitează de fapt la 12 săptămâni, spune Iustina Ionescu, avocată şi reprezentantă a Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI).

“Am întâlnit situaţii când femei cu o sarcină de 12 săptămâni au fost refuzate în spital. Li se spunea că au aşteptat prea mult şi că medicii nu au instrumentarul necesar pentru a interveni la femei cu sarcină mai mare de 10 săptămâni”. De la momentul în care primesc confirmarea sarcinii, unele femei realizează că au în realitate prea puţin timp la dispoziţie pentru a solicita un avort la cerere.

“Este o combinaţie între factorul timp şi situaţia personală: trebuie să afli unde te poţi adresa pentru avort, şi să faci rost de banii necesari pentru procedura medicală, care nu este gratuită. Uneori e nevoie şi de bani pentru drum şi cazare”, explică Iustina Ionescu.

În criză de bani şi de timp

Zonele rurale sunt puternic dezvantajate din punctul de vedere al accesului la servicii medicale, dar nici în marile oraşe avortul nu este întotdeauna uşor de obţinut. ECPI a documentat situaţii când spitalele publice refuză efectuarea avortului în perioada Crăciunului şi Paştelui, sau chiar în toate zilele de sărbătoare marcate cu cruce roşie în Calendarul Ortodox. Astfel, din 60 de spitale cercetate, jumătate au refuzat să facă procedura în perioada de post.

“Refuzul doctorilor de a efectua întreruperi de sarcină, în special în perioadele de post sau în cazul sărbătorilor religioase, poate duce la depăşirea termenului legal de 14 săptămâni. O femeie care află de sarcină în săptămâna a 8-a, şi care este nevoită să aştepte aproape 6 săptămâni din cauza postului Paştelui, are puţine şanse să se mai încadreze în termenul limită de 14 săptămâni”, spune atenţia Miruna Pantel, membră a organizaţiei FILIA. Costurile procedurii reprezintă o altă problemă. În sistemul medical public, preţurile pot ajunge la 500 de lei. La privat, o procedură realizată sub anestezie generală ajunge şi la 1.500 de lei.

“Ultimele date statistice arată că s-a dublat numărul femeilor care ajung la spital cu complicaţii de pe urma unor avorturi provocate în afara sistemului medical” - Iustina Ionescu, avocat ECPI.

În trei ani, numărul femeilor ajunse la spital cu complicaţii produse de avorturile făcute în afara spitalelor a ajuns de la 53 la 119. Recent, o femeie de 33 de ani, din Constanţa, cu venituri reduse, a murit după ce a încercat să îşi întrerupă singură sarcina.

×
Subiecte în articol: avort avorturi chiuretaje