x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Baftă în viaţă, Alexandru!

Baftă în viaţă, Alexandru!

de Magda Marincovici    |    26 Ian 2010   •   00:00
Baftă în viaţă, Alexandru!

Alexandru Gabriel. Sau bebeluşul de 5 zile operat cu arsuri pe 20% din corp. Această operaţie este o premieră pentru România. În lume, asemenea intervenţii chirurgicale sunt foarte rare.



PRIMELE ZILE, PRIMELE OPERAŢII
Alexandru s-a născut la 11 noiembrie 2009 la Maternitatea Bucur. Totul mergea bine. Dar într-o dimineaţă, a cincea din viaţa lui Alexandru, când mama tocmai voia să-l alăpteze, nefericita femeia află că pruncul ei a suferit arsuri, pentru că a fost uitat în incubator. O parte din plăpândul trup al bebeluşului a fost acoperit de arsuri grave.

De atunci, Alexandru stă în Spitalul "Grigore Alexandrescu". Şansa micuţului Alexandru se numeşte profesor doctor Dan Enescu, managerul spitalului, specialist în chirurgia arsurilor pediatrice. Prima dată, echipa profesorului Enescu l-a operat pe Alexandru la 16 noiembrie pentru arsură extensivă profundă. Minunaţii colegi ai profesorului Enescu i-au făcut bebeluşului un transplant de piele, înlăturând 18% din suprafaţa carbonizată.

A urmat o altă operaţie la 2 decembrie. "Am prelevat piele de pe coapsa dreaptă şi am acoperit partea arsă a obrazului şi a urechii stângi. Operaţia a decurs bine, dar copilul va fi monitorizat până la 18 ani. El va fi adus periodic la control şi, probabil, până la 3, chiar 5 ani vor fi văzute semnele operaţiilor", preciza atunci managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu, prof. dr Dan Enescu.

LUI I-A DAT DOUĂ VIEŢI!
Alexandru, profesorul Enescu şi vreo sută de medici s-au luptat crâncen pentru viaţă. "Să operezi 3 kg de carne nu-ţi doreşti niciodată. Dacă nouă Dumnezeu ne-a dat o viaţă, lui i-a dat două, înseamnă că Dumnezeu vrea să facă ceva special cu el", spunea profesorul Dan Enescu. Şi în toată această zbatere proprie profesioniştilor specializaţi în salvarea unui boţ de carne au fost talent, pricepere, experienţă. Dar şi rugă. Dar şi resemnare. "Numai Dumnezeu ştie răspunsul, e răspunsul Lui.

Cred în Dumnzeu şi mă rog mereu la El pentru copil, pentru toţi copiii, să m-ajute şi pe mine să fac ce trebuie şi ce e mai bun pentru el", mărturiseşte Dan Enescu. Şi profesorul s-a rugat şi a operat mulţi prunci, bucurând părinţi, care pentru clipe lungi au cunoscut disperarea absolută. L-am întrebat pe profesor ce anume l-ar putea bucura, când zilnic are în mâini vieţi nevinovate. "Am să vă răspund cu un exemplu. O fetiţă de 5 ani cu 70% arsuri a murit de mai multe ori, de trei, patru ori. Am reuşit s-o salvez, iar acum trei luni m-a sunat şi mi-a spus: «O să vă am profesor, am intrat la medicină»."

Acum, Alexandru este bine, în sfârşit, în casa părinţilor lui. În curând, Alexandru va fi botezat şi va prinde mai multă forţă spre a-şi apăra viaţa, darul cel mai preţios pe care îl are în acest moment. Periodic, până pe la vreo 18 ani, Alexandru va veni la spital pentru a fi consultat. Riscuri mai sunt: cicatricele văzute pot avea prelungiri în interior, nevăzute. Ele pot fi totuşi depistate şi astfel îndepărtat pericolul de infecţii. Baftă, Alexandru, şi tot respectul pentru profesorul Enescu şi minunata sa echipă!

×
Subiecte în articol: semnal