x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bananele iti merg la inima

Bananele iti merg la inima

de Georgeta Licsandru    |    13 Dec 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Se spune ca bananele sunt "fructul fericirii", doua banane pe zi fiind suficiente pentru a-ti recapata buna dispozitie. Explicatia: bananele contin triptofan, o substanta care stimuleaza secretia de serotonina, supranumita si "hormonul fericirii". Acest hormon transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta, da senzatia de bine a organismului si mentine in stare de activitate si vigilenta cortexul. Fiind o sursa buna de vitamine (A, C, E, B1, B2) si saruri minerale (fier, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, calciu, fosfor), bananele au efect de reechilibrare nervoasa si fac bine in starile de stres, in depresii, in cazul suprasolicitarii nervoase si asteniei. Comparativ cu alte fructe, bananele contin mai putina apa, dar mai multi carbohidrati. De asemenea, sunt bogate in calorii - 90 kcal/100 g, doua banane putand inlocui cu succes o masa.

Regleaza tensiunea arteriala


Bananele mai contin si fier, ele fiind ideale in anemie atat la copii, cat si la varstnici. De asemenea, 100 g banane contin 42 mg magneziu si 348 mg potasiu. Datorita cantitatii mari de potasiu, bananele au un rol deosebit in buna functionare a sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. "Potasiul contribuie la normalizarea activitatii cardiace si mentinerea echilibrului apei in organism. In bolile de inima apar de multe ori edemele - retentia de apa in tesuturi - si atunci sunt prescrise diuretice. Aceste medicamente elimina atat apa, cat si sarurile minerale din organism, in special potasiul. Deficitul de potasiu poate provoca tulburari cardiace, de aceea acestor bolnavi li se recomanda suplimentarea potasiului - fie sub forma de medicamente, fie din fructe si legume. Exista insa si situatii cand nu este dorita cresterea nivelului potasiului. In cazurile de insuficienta renala cronica, rinichii nu pot elimina acest mineral si atunci este bine sa se limiteze consumul de banane", avertizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Studiile au aratat ca bananele pot fi si un mijloc de profilaxie a celulitei. Aceasta proprietate este data tot de potasiu, care ne ajuta sa indepartam excesul de apa din tesuturi.

POTASIU. Cercetatorii de la Universitatea Middlesex (Londra) au efectuat un studiu privind efectul consumului de banane in cazul suprasolicitarii intelectuale. 200 de studenti au primit cate o banana la pranz si seara pe parcursul sesiunii de examene.
S-a demonstrat ca datorita continutului ridicat de potasiu, bananele ii ajuta pe elevi si pe studenti sa se concentreze si sa asimileze informatiile mult mai usor.

ANTITABAGISM. Bananele contin zaharuri naturale, de doua ori mai multi carbohidrati si de trei ori mai mult fosfor si fier decat merele. Din cauza continutului ridicat de carbohidrati si zaharuri, bananele sunt contraindicate diabeticilor. Iar in curele de slabire trebuie evitate. Bananele mancate intre mese cresc nivelul de zahar in sange si inlatura oboseala. Vitaminele A, C, B6 si B12 din aceste fructe sunt de ajutor celor care vor sa renunte la fumat. Doua-trei banane zilnic ii ajuta pe ex-fumatori sa treaca mai usor peste lipsa nicotinei.

DEPRESIE. Aproximativ jumatate de milion de persoane - supravietuitoare ale uraganului Katrina si angajati ai serviciilor de urgenta care le-au venit in ajutor - are nevoie de consiliere psihologica, au estimat responsabilii pe probleme de sanatate din Guvernul american. 53% din locuitorii statului Louisiana au acuzat stari de depresie, conform unei statistici realizate de Universitatea din Louisiana. O mare problema cu care se confrunta cei din sistemul sanitar american o reprezinta cazurile de suicid care ar putea aparea in cazul populatiei afectate de uragan. Inainte de Katrina, Serviciul de Preventie a Sinuciderilor primea in medie 3.000 de apeluri lunar. Dupa uragan, numarul telefoanelor a ajuns la 7.000.

RISCURI. Circumferinta capului la nastere reflecta marimea creierului, iar un grup de cercetatori norvegieni sustin ca in unele cazuri dimensiunile mari ale craniului sunt semne de ingrijorare. Analizand dosarele a peste un milion de copii, oamenii de stiinta norvegieni au ajuns la concluzia ca riscul aparitiei unor tumori cerebrale creste cu cat este mai mare cutia craniana la nastere. Pentru fiecare centimetru in plus fata de dimensiunile normale ale capului nou-nascutului, riscul unei tumori creste cu 27%. In Marea Britanie, aproximativ 300 de copii sunt diagnosticati anual cu tumori cerebrale, iar circa 30% dintre acestia mor din cauza acestei afectiuni.

TIGARI. Numerosi oameni de stiinta din intreaga lume incearca sa gaseasca noi metode pentru a reduce efectele nocive ale fumatului. In Noua Zeelanda, un grup de specialisti de la Universitatea din Auckland a realizat un experiment pe care l-a numit "SMS antitabac". Acest experiment a constat intr-o retea de telefonie mobila care le trimitea fumatorilor mesaje pe telefonul mobil cu sfaturi pentru a renunta la acest obicei. O alta noutate in acest domeniu o constituie "tigara fara fum", un proiect care isi va face aparitia pe piata mondiala la inceputul anului viitor. Aceste tigari nu ard, nu lasa scrum si contin doar nicotina si arome.

GRAVIDE. Femeile insarcinate care lucreaza in ture de noapte risca sa nasca prematur, dupa cum sugereaza rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA). In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca, de exemplu, femeile care lucreaza intre orele 22:00 si 7:00 in primul trimestru de sarcina risca cu 50% mai mult sa nasca inainte de termen comparativ cu femeile care lucreaza in timpul zilei. Specialistii americani pun acest risc pe seama faptului ca activitatea intrauterina se modifica noaptea.
×
Subiecte în articol: potasiu bananele