x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bărbat aflat în stare vegetativă pentru 15 ani, salvat prin stimularea nervului vag

Bărbat aflat în stare vegetativă pentru 15 ani, salvat prin stimularea nervului vag

26 Sep 2017   •   12:41
Bărbat aflat în stare vegetativă pentru 15 ani, salvat prin stimularea nervului vag

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, care s-a aflat într-o stare vegetativă pentru 15 ani, a început să arată semne de conştientizare, după ce a primit un tratament, în premieră, care implică stimularea nervilor, în Franţa scrie The Guardian.

Despre tratament s-a crezut, iniţial, că nu oferă perspectiva unui recuperări a cunoştinţei, pentru pacienţii care s-au aflat în stare vegetativă mai mult de 12 luni.

De când a suferit mai multe răni la creier într-un accident de maşină, bărbatul a fost complet inconştient de lumea din jurul său. Însă, după tratamentul care implică stimularea nervului vag, acesta a început să urmărească obiectele cu ochii, a început să stea treaz când i se citeşte o poveste. A reuşit, de asemenea, să răspundă cererilor simple, cum ar fi să-şi întoarcă capul când este strigat.

“Este încă paralizat, nu poate vorbi, dar poate răspunde. Acum este mai conştient”, a spus Angela Sirigu, cea care a condus proiectul la Institutul pentru Ştiinţele Cognitive Marc Jeanneros din Lyon, Franţa.

Nervul vag, care este vizat de tratament, conectează creierul cu aproape toate organele vitale ale corpului. În creier, acesta leagă direct două regiuni cunoscute să joace roluri în conştientizare şi vigilenţă.

În operaţia care a durat în jur de 20 de minute, un mic implant a fost plasat în jurul nervului vag, în gât. După o lună de stimulare, atenţia pacientului, mişcările şi activităţile creierului s-au îmbunătăţit semnificativ şi acesta a trecut într-o stare de minimă conştienţă.

Astfel de tratamente s-au dovedit a fi de ajutor şi în cazul pacienţilor cu epilepsie şi depresie.

×