x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bărbații se orientează în spațiu mai ușor decât femeile

Bărbații se orientează în spațiu mai ușor decât femeile

09 Dec 2015   •   20:56
Bărbații se orientează în spațiu mai ușor decât femeile
Sursa foto: Victor Stroe

Până nu demult, era doar subiectul unor bancuri consi-derate misogine, dar acum cercetătorii au stabilit științific faptul că bărbaților le este mai ușor să se orienteze în spațiu decât femeilor. Responsabil de acest lucru ar fi testosteronul.

Atunci când femeilor le-a fost administrat hormonul masculin, acestea și-au îmbunătățit performanțele în ceea ce privește orientarea în spațiu.

Studiul a fost realizat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia (NTNU). 18 bărbați și 18 femei, conecțați la aparate care le măsurau activitatea cerebrală, au folosit ochelari 3D și un joystick cu ajutorul căruia trebuia să se deplaseze printr-un labirint virtual și să rezolve diferite sarcini.

Bărbații au găsit mai repede scurtături, s-au orientat mai ușor, folosindu-se de punctele cardinale și și-au folosit pentru asta hipocampul, o zonă a creierului situată în zona urechii.

De cealaltă parte, femeile au ajuns mai greu la destinație, folosindu-și mai degrabă partea din față a creierului, care ține de memorie.

În a doua parte a experimentului, un grup de 42 de femei a fost împărțit în jumătate și o parte a primit pastile cu testosteron.

Aceste femei au reușit să se orienteze mai bine, folosindu-se de punctele cardinale, iar la nivel cerebral, hipocampul a lucrat mai mult în cazul lor, ca și în cazul bărbaților.
 

×