x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Baston electronic" pentru nevazatori

"Baston electronic" pentru nevazatori

de Steluta Indrei    |    04 Iul 2011   •   11:24

Inventat la Universitatea din Ierusalim, "bastonul electronic" permite nevazatorilor sa se orienteze in spatiu mai bine decat cu ajutorul bastonului clasic, informeaza cotidianul Le Figaro.

Noul dispozitiv nu seamana deloc cu un baston, ci mai degraba cu un telefon mobil. Aparatul este prevazut cu un sistem capabil sa aprecieze distantele si sa emita vibratii de intensitate variabila in functie de apropierea persoanei nevazatoare de obiectele din jur. Aceste functii imbunatatesc orientarea si mobilitatea persoanelor fara vedere.

In prezent, in lume, peste 200 de milioane de persoane au deficiente de vedere si, in consecinta, dificultati de a se orienta si a se deplasa. Una dintre principalele probleme ale nevazatorilor este imposibilita de a anticipa traseul pe care se deplaseaza. Aceasta pentru ca ei nu au capacitatea de a evalua inaltimea diferitelor obiecte si de a identifica obiectele mai indepartate, pe care nu le pot atinge. Bastonul alb clasic folosit in prezent de nevazatori nu rezolva aceste probleme.

"Bastonul electronic" ajuta persoanele cu deficiente de vedere sa perceapa in timp util diferitele obstacole de pe traseul lor. Dispozitivul este dezvoltat de doctor Amir Amedi si echipa sa de la Safra Center for Brain Sciences din cadrul Universitatii din Ierusalim. Noul aparat, care va fi disponibil in curand, poate fi purtat in buzunar pentru a inlocui sau a completa bastonul alb clasic.

×