x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bebeluşul şi canicula

Bebeluşul şi canicula

10 Iul 2007   •   00:00

Micuţul dumneavoastră iubeşte soarele. Soarele insă nu ii este cel mai bun prieten. Din acest motiv, plimbările care ii plac atăt de mult năzdrăvanului pot fi făcute doar dimineaţa şi seara. Despre plajă nu poate fi vorba decăt după vărsta de 2 ani!

Micuţul dumneavoastră iubeşte soarele. Soarele insă nu ii este cel mai bun prieten. Din acest motiv, plimbările care ii plac atăt de mult năzdrăvanului pot fi făcute doar dimineaţa şi seara. Despre plajă nu poate fi vorba decăt după vărsta de 2 ani!

Imbrăcaţi-l pe micuţ in haine mai largi, din bumbac! Acoperiţi-i capul cu o pălăriuţă! Nu scoateţi sugarii din casă in miezul zilei! Daţi-le multe lichide pentru a evita deshidratarea! Sunt numai căteva recomandări pe care conf. dr. Dumitru Matei le face părinţilor in această perioadă. Se ştie că vărstele extreme - copiii şi bătrănii - sunt cele mai afectate de caniculă. Dacă o persoană in vărstă poate să işi poarte singură de grijă, nu acelaşi lucru putem spune despre un copilaş de căteva luni. Acesta nu poate să spună cănd ii este cald, nu poate să ceară apă cănd ii este sete. Responsabilitatea pentru confortul şi sănătatea micuţului ii revine in totalitate mamei. Aceasta trebuie să aibă grijă ca in camera copilului să existe obligatoriu un termometru pentru măsurarea temperaturii mediului ambiant. Temperatura din camera acestuia trebuie să se situeze intre 22-24 de grade Celsius, maximum 25-26 de grade. O atenţie deosebită trebuie acordată condiţiilor de igienă: copilul trebuie imbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara inainte de culcare.

Hidratarea

Copiii care au probleme de sănătate, cei care fac frecvent infecţii urinare au nevoie de un supliment de lichide (apă, ceaiuri, compoturi de fructe) mai ales in zilele cu temperaturi caniculare. Un copil cu buzele crăpate mai tot timpul, un copil agitat, nervos sau dimpotrivă lipsit de energie este un copil care nu este hidratat corespunzător.

"Bebeluşii şi copiii mici se deshidratează mult mai uşor decăt adulţii. Efortul de adaptare la temperaturile ridicate provoacă transpiraţii abundente şi, in consecinţă, deshidratare. Pentru a suplimenta aceste pierderi de apă, copilul trebuie să primească chiar şi dublul cantităţii de lichide pe care o primea in mod obişnuit", le sfătuieşte pe mămici conf. dr. Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Pentru binele copilului, mamele care alăptează trebuie să se hidrateze foarte bine, printr-un consum căt mai mare de apă plată, ceaiuri, sucuri din fructe şi legume proaspete. In mod normal, laptele matern satisface nevoia de lichide a bebeluşului. In timpul verii insă, acesta poate să bea şi apă plată.

In ceea ce priveşte dieta, copiii mănăncă mai puţin in această perioadă. Nu trebuie să ii forţăm să mănănce prea mult. "La sugari trebuie păstrat sistemul de alimentaţie avut pănă in acel moment, fără a se incerca introducerea de alimente noi in perioada caniculară. Intreruperea alăptării este o dramă pentru copil, care plănge, e agitat. Lipsa laptelui matern este un stres suplimentar pe lăngă căldură. Pe de o parte, căldura scade pofta de măncare a micuţului. Pe de altă parte, pofta de măncare este scăzută şi pentru că micuţul nu e obişnuit cu alt lapte, cu alte alimente. Dacă bebeluşii sunt inţărcaţi in perioadele cu temperaturi extreme există riscul tulburărilor digestive", arată conf. dr. Dumitru Matei.

In cazul copiilor mai măricei, specialiştii recomandă alimente uşoare, legume, fructe. Trebuie evitate alimentele grele (oul, untul, grăsimile animale). Şi asta pentru că riscul de a suferi tulburări digestive este mai mare in răndul copiilor decăt in răndul adulţilor. Toxiinfecţii alimentare care nu sunt grave in cazul adulţilor pot fi fatale pentru copii. Principala complicaţie a acestor tulburări digestive la copii este reprezentată de deshidratarea severă. Copilul pierde foarte multe lichide prin vărsături şi diaree. Somnolenţa, scăderea cantităţii de urină, uscăciunea gurii şi a pielii, infundarea ochilor in orbite sunt semne ale deshidratării severe.

Piele sensibilă

Pe căt de plăcută este la atingere, pe atăt de sensibilă este pielea bebeluşului. Pănă la vărsta pubertăţii, glandele sebacee din structura pielii micuţului nu produc acel film lipidic protector, prin urmare pielea este mult mai uşor de agresat chimic cu praf, transpiraţie şi alte substanţe. Pielea de bebeluş mai are un dezavantaj major: are un mecanism de protecţie impotriva radiaţiilor ultraviolete mai slab pe anumite zone. "Cu excepţia capului şi măinilor, celelalte părţi ale corpului sunt ascunse de soare in tot restul anului. Este greşit să expui bebeluşul brutal la soare, să il bagi intr-o baie de ultraviolete, cănd el nu a văzut soarele decăt imbrăcat", avertizează doctor Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace.

Fără plajă pănă la doi ani

In ce priveşte vărsta de la care bebeluşul ar putea să stea pe plajă, mămicile au păreri diferite. Toţi medicii dermatologi susţin insă că plaja ii este interzisă micuţului pănă la vărsta de doi ani. "Nu mai există bebeluş care să nu primească vitamina D3, pentru prevenirea rahitismului. In ce priveşte sinteza acestei vitamine, ea se poate face cu soarele pe care il primeşte bebeluşul in plimbările obişnuite in aer liber", ne spune dr Viviana Iordache. Ca atare, mămicile care găsesc pretextul de a-şi duce copilul la mare pentru o dezvoltare armonioasă ii fac acestuia mai mult rău decăt bine. Nici sub umbrelă, nici cu creme cu factor mare de protecţie, bebeluşul nu trebuie să stea pe plajă pănă la vărsta de doi ani. Intre doi şi zece ani, el poate fi expus la soare intre orele 7:00-9:30 şi după-amiaza, intre orele 17:00-20:00. Chiar şi in acest caz va purta in permanenţă pe cap o pălărioară, iar pielea ii va fi protejată cu o cremă cu FPS.

Pregătirea pentru sejurul la mare ar trebui să inceapă cu o lună inainte. "Mama trebuie să dea zilnic copilului căte un pahar de suc de morcovi, timp de o lună", precizează dr Viviana Iordache. Sucul de morcovi, prin conţinutul său de caroten, poate pigmenta palmele in oranj dacă este administrat mai mult de o lună.

Â

Sfatul medicului

Pentru că nu au un filtru eficient impotriva radiaţiilor ultraviolete, copiii fac arsuri solare mult mai uşor, iar insolaţiile sunt la ei mult mai spectaculoase: cu vărsături, deshidratare severă, febră. "Pentru arsurile cutanate uşoare (piele roşie) se vor folosi comprese cu o loţiune slab alcoolizată sau alcoolizată. Dacă arsurile sunt mai grave decăt o simplă inroşire a pielii, prezentaţi-vă de urgenţă cu micuţul la spital. In cazul in care copilul are frison, el va fi invelit intr-un cearşaf imbibat cu apă şi soluţie alcoolizată. Pentru refacerea epidermei după arsuri solare se poate utiliza o loţiune reparatoare", ne sfătuieşte dr Viviana Iordache.

Ultraviolete. In primii ani ai copilăriei, o expunere indelungată la soare ne poate provoca doar arsuri solare, insolaţii şi pistrui. Efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete se resimt insă in timp. La vărsta maturităţii şi spre bătrăneţe işi pot face apariţia mai multe afecţiuni cutanate, precum aluniţele displazice (care pot evolua spre cancer de piele) sau keratozele actinice (formaţiuni precanceroase). "Fiecare dintre noi are un capital solar, ceea ce inseamnă că suntem programaţi genetic pentru a suporta o anume doză de radiaţii ultraviolete. Cănd acest capital solar este consumat in copilărie prin expunerile indelungate la soare, riscul de afecţiuni dermatologice devine mult mai mare spre maturitate", avertizează dr Viviana Iordache.

DERMATITĂ. Din cauza căldurii, micuţul e agitat, nu doarme. In afară de aceasta, pielea lui este acoperită de o erupţie. Mulţi părinţi ajung la medic temăndu-se că această erupţie este o boală a copilăriei. "In realitate, este o dermatită de contact, o iritaţie cutanată provocată de transpiraţie şi de hainele din materiale sintetice. De aceea, copiii trebuie imbrăcaţi cu haine subţiri, din bumbac. In mod normal, la vărsta de sugar, băiţa este recomandată doar seara, acum e bine să se facă şi in cursul zilei de două-trei ori pentru a evita asemenea iritaţii cutanate", ne sfătuieşte conf. dr. Dumitru Matei.

×
Subiecte în articol: vărsta semnal viviana iordache