x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bicicleta şi plămânul vlăguit

Bicicleta şi plămânul vlăguit

de Florin Condurateanu    |    26 Mar 2012   •   17:08

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) reduce grav capacitatea de respiratie a plamanilor. Boala evolueaza fara posibilitatea de a permite recapatarea rasuflarii libere. Apar, firesc, o oboseala la efort, o senzatie de lipsa de aer la mersul mai grabit sau la urcarea scarilor. Si cu toate acestea, medicii au constatat cu placere ca un bolnav de BPOC venea pe bicicleta la controale, iar parametrii plamanilor nu aratau deloc rau. O explicatie exista: bolnavii de BPOC trebuie sa ramana activi ca sa-si mentina masa musculara, cea care sa puna in miscare “foalele respiratiei'. Si, automat, din tratament face parte renuntarea definitiva la tigara. Iar aceasta decizie trebuie sa o ia in regim de urgenta bolnavul de BPOC. Alibiul unora care dau din mana, in sensul “ce rost mai are sa ma las de fumat dupa 30 de ani de tras din tigara', este subred si trebuie daramat.

In BPOC nu se mai poate redobandi vechea capacitate de respiratie, dar abandonarea fumatului opreste deteriorarea plamanilor.

Cand spui bronsita cronica obstructiva denumesti trunchiat aceasta boala grea, pentru ca, in realitate, ea se numeste bronhopneumopatie cronica obstructiva, adica BPOC. Bronhiile se ingusteaza si apar obstructia si infundarea “tevilor' de aducere a aerului in plamani. Asta se incadreaza in notiunea de bronsita cronica obstructiva, dar mai exista un necaz. Plamanul sufera in BPOC si de enfizem, adica alveolele, acei saculeti mici de aer care asigura suprafata mare de schimb intre sange si aer, se strica. Alveolele mici din plamani se sparg, se unesc si formeaza gauri mari, nu saculeti, micsorandu-se grav suprafata de trecere a oxigenului din aer in sangele venos. Pe langa scaderea capacitatii de respiratie, pe langa tusea cronica si oboseala la efort, bolnavii de BPOC racesc mai usor si fac forme grave, abia sufla, avand nevoie de spitalizare. BPOC este o boala cronica ireversibila, nevindecabila. Nu exista un tratament spectaculos sa repare tot raul. Dar acesti bolnavi trebuie sa faca miscare si sa fie activi, sa-si ia medicamentele, sa se fereasca de raceli si sa-si ajute respiratia cu aparate speciale.

×