x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Blenoragia mai tare ca antibioticele

Blenoragia mai tare ca antibioticele

de Magda Marincovici    |    12 Iul 2011   •   08:10

Rezistenta gonococului la antibiotice devine alarmanta. O noua susa a acestei bacterii care provoacablenoragia a fost identificata ecent. Ea s-a dovedit extrem de rezistenta la tratamentul prescris in cazul acestei infectii cu transmitere sexuala. Descoperirea este datorata cercetatorului suedez Magnus Unemo. Studiile lui. la care au participat si cercetatori japonezi, au fost efectuate pe esantioane prelevate la Kyoto. Rezultatele au fost prezentat recent la a 19-a Conferinta a Societatii Internationale pentru Cercetarea Infectiilor cu Transmitere Sexuala. De cand antibioticele au devenit tratamentul standard al gonoreelor incepand cu anii ‚40, bacteria a dovedit o capacitate extraordinara de a-si dezvolta mecanismele de rezistenta la medicamente, avertizeaza cercetatorul suedez. Intr-un fel descoperirea lui era, asadar, previzibila.El a declarat pentru Reuters ca Japonia este locul traditional de unde gonococul se raspandeste in lume.

Aceasta susa rezistenta la tratamentele standard reprezinta un pericol, in contextul in care aceasta infectie cu transmitere sexuala este intr-o continua raspandire. Din 1996, numarul cazurilor, de exemplu, este in crestere in fiecare an, in Franta. Infectia este mai frecventa la barbati, intre 2008 si 2009, in Franta s-a inregistrat o spectaculoare crestere de 52%: intre 15.000 si 20.000 de barbati, anual, comparativ cu aproximativ 700.000, anual, in SUA.

Un alt studiu prezentat la acelasi eveniment medical, efecutat in SUA, sustine ca rezistenta gonococului la cefalosporine, antibiotice de ultima generatie eficiente la ora actuala, este din ce in ce mai frecventa. Singura solutie cunoscuta pentru a frana evolutia gonococului este folosirea unui cocteil de antibiotice. Dar specialistii spun ca deja aceasta solutie nu mai are efect in cazul susei japoneze a gonococului. In prezent, se fac teste pe noi clase de antibiotice.

×