x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolnavii români cu hepatită fug în India. 12.000 de euro costă tratamentul şi călătoria

Bolnavii români cu hepatită fug în India. 12.000 de euro costă tratamentul şi călătoria

de Monica Cosac    |    17 Noi 2015   •   17:00
Bolnavii români cu hepatită fug în India. 12.000 de euro costă tratamentul şi călătoria
Sursa foto: Janine Lamontagne

În România anului 2015, bolnavii de hepatită C trebuie să facă ciroză pentru a putea primi medicamente eficiente. Tratamentul fără interferon, promis încă din primăvară, nu a ajuns nici acum la pacienţi. Cei care îşi permit, au început să se trateze în spitalele din Asia.

După luni de negocieri cu producătorii de medicamente, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a anunţat, în octombrie, că va deconta noua terapie interferon-free pentru bolnavii de hepatită C, însă doar 5.000 dintre pacienţii cu forme grave ale bolii (gradul de fibroză F4 şi ciroză) au dreptul la aceste medicamente.

Ceilalţi sunt nevoiţi să aştepte ca starea lor să se degradeze, sperând că nu vor muri între timp din cauza altor complicaţii ale bolii (cancer hepatic, insuficienţă hepatică sau varice esofagiene), ori să se trateze pe cont propriu.

Terapia interferon-free este foarte scumpă (peste 40.000 de euro) şi în alte ţări europene, aşa că, bolnavi şi disperaţi, românii au început să-şi caute vindecarea în celalalt capăt al lumii, prin ţările asiatice. Şi unde este cerere, apar şi oferte.

“Asociaţia Română de Turism Medical (ARTS) intermediază acest tip de tratament în India printr-un parteneriat exclusiv cu un grup de spitale private din India. Este vorba de tratamentul fără interferon cu ledipasvir+sofosbuvir (cunoscut şi sub denumirea de Harvoni). Am fost acolo şi am făcut un pachet complet: 6 zile în India, dintre care 2 zile internare în spital şi 4 zile cazare la hotel, analize complete de laborator, explorări funcţionale, ecografie sau CT unde este cazul, tratamentul medicamentos pentru 12/24 săptămâni, bilet de avion, traducere dosar medical, transport aeroport-hotel-spital-hotel-aeroport, traducător pe toată perioada vizitei”, ne-a spus Alexandru Constantin, preşedintele ARTS.

Cum se procedează


În prima fază, pacientul trebuie să trimită analizele care atestă prezenţa şi genotipul virusului. “Analizele sunt traduse și trimise în India, alături de copia de buletin/paşaport a pacientului pentru a-i putea fi trimisă scrisoare din partea spitalului, cu care pacientul va merge la Consulat pentru a solicita viza. Când o primeşte, poate pleca în India, unde este aşteptat de reprezentanții spitalului. Prețul pe care un pacient îl plătește pentru a beneficia de tratamentul antiviral pentru Hepatita C este de 12.000 de euro”, a detaliat, pentru Jurnalul Naţional, Sabina Tănasă, reprezentant al unei agenţii de turism care se ocupă de aceşti pacienţi. Totodată, se semnează şi un contract de confidențialitate.

O doamnă de 62 de ani din Iaşi ne-a povestit, însă, sub protecţia anonimatului, experienţa din India. “Începusem tratamentul cu interferon în ţară, dar mă simţeam foarte rău şi am început să citesc. Atunci am văzut câte efecte negative are asupra organismului. Mă costa şi foarte mult şi l-am întrerupt. Statul suportă costurile, dar ştiţi cum este: îţi dă două luni, apoi luna următoare nu mai are să-ţi dea. Dacă ai întrerupt, n-ai făcut nimic: trebuie să o iei de la capăt. Ajunsesem să mă gândesc că o să mor mai repede din cauza interferonului”, ne-a povestit G.M din Iaşi.


“În India am fost în această iarnă şi am mers însoţită de cineva care ştia engleza. Eu le-am trimis înainte analizele făcute aici, în spital, dar mi-au făcut altele complete, nu doar pentru ficat. Tratamentul l-am început acolo şi l-am continuat acasă. Apoi am refăcut analizele aici şi au ieşit bine”, pacientă cu hepatita F4, 62 ani.

Specialiştii estimează că prevalența infecției cu VHC în România este cuprinsă între 3,23 și 4,9% din populație, cea mai mare rată din Uniunea Europeană (cel puţin 600.000 persoane), însă doar puţin peste 50.000 sunt diagnosticaţi.


Până acum, doar 925 de pacienţi au intrat în posesia voucherelor necesare investigațiilor de laborator ce trebuie depuse la dosarul medical, iar din cei 457 de bolnavi pentru care au fost prelucrate analizele, doar 60% se încadrează în criteriile elaborate de autorităţile române.

O boală infecțioasă frecvent asimptomatică, hepatita C este cea mai răspândită cauză de cancer hepatic, însă mulți dintre pacienți ajung să dezvolte insuficiență hepatică, varice esofagiene sau alte tipuri de cancer (pancreas, plămâni).

×
Subiecte în articol: hepatita tratament india