x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala timpului oprit în loc

Boala timpului oprit în loc

de Ionela Gavriliu    |    06 Feb 2009   •   00:00
 Boala timpului oprit în loc

Bianca e frumoasă. Bianca râde cu tot sufletul când părinţii întind mâinile spre ea. Însă prinţesa de 3 ani cu ochii îngereşti nu poate face primii paşi şi nu poate vorbi. Hipoxia suferită la naştere şi-a pus amprenta asupra sorţii acestui copil: tetrapareza spastică şi sindromul extrapiramidal au oprit dezvoltarea copilului la câteva luni. Fetiţa are nevoie de 4.500 de euro pentru a-şi putea continua tratamentul la o clinică din Ucraina.



Părinţii Biancăi Roxana nu ştiu cine e de vină pentru chinul pe care-l trăieşte copilul lor. Se gândesc că poate aşa le-a fost scris, se gândesc că vina aparţine indiferenţei de care s-au lovit în spitalul din Constanţa. În timpul sarcinii, care a fost una foarte grea, medicii au asigurat-o pe tânăra viitoare mămică de faptul că micuţul nu are nici o problemă şi să nu-şi mai facă probleme degeaba. Apoi a urmat clipa mult aşteptată, care pentru mamă s-a transformat în coşmar. "Când am ajuns în travaliu, doamna asistentă-şefă, care era de gardă în acea noapte, mi-a făcut o doză dublă de Mialgin. Nu trebuia să-mi administreze asemenea medicament. Nu s-a gândit că poate să ne facă rău mie şi fetiţei mele. M-a chinuit ca pe un câine, m-a ţinut până noaptea, la ora 0:45, m-a închis într-o rezervă singură, cu lumina stinsă, mi-a adresat cuvinte urâte şi jignitoare. Eu i-am vorbit frumos. Apoi a plecat şi nu a mai venit până când nu a venit un medic să mă vadă", îşi aminteşte Mariana Popa.

TORTURA DE A NU-ŢI PUTEA ŢINE COPILUL ÎN BRAŢE

Femeia ar fi trecut peste toate suferinţele şi umilinţele dacă ele s-ar fi oprit aici, însă ce a urmat nici nu şi-a putut imagina că i se va întâmpla vreodată. Imediat după naştere, copilul i-a fost luat şi nu l-a văzut timp de trei zile şi trei nopţi. Tânăra mamă stătea în salon cu alte două mămici care-şi puteau alinta şi ţine în braţe copiii, iar ei nu i se dădea nici o explicaţie. 12 zile a stat Bianca în incubator, iar tot ce au putut smulge părinţii de la cadrele medicale a fost: "Să ziceţi mersi că n-a făcut convulsii". "Nu ştiam ce înseamnă asta şi de ce ar fi putut copilul avea convulsii. Mi-au zis doar să consult un medic neurolog la un cabinet particular", povesteşte mama. După un consult destul de scump, medicul le-a spus că fetiţa suferă de tetrapareză spastică, dar că prin recuperare îşi va reveni în şapte-opt luni. "L-am crezut pe doctor şi n-am mai mers la Bucureşti să cerem şi altă părere. Am început recuperarea, dar bineînţeles că Bianca nu avea cum să-şi revină. Acum, după aproape trei ani, l-aş întreba pe acel medic cum rămâne cu pronosticul lui...", spune întristată mama Biancăi.

TRATAMENTUL CARE-I POATE ÎMBUNĂTĂŢI VIAŢA
După şase luni părinţii şi-au dus copilul la Bucureşti. Abia aici li s-a explicat că hipoxia, proasta oxigenare a creierului copilului la naştere, a dus la toate aceste complicaţii. Pe lângă diagnosticul de tetrapareză spastică s-a adăugat şi sindromul extrapiramidal. "Adică Bianca are tendinţa să ducă braţele în spate şi are anumite reflexe ce trebuiau să dispară până la vârsta de 40 de zile", explică mama. Toate aceste complicaţii pot fi tratate cu ore de kinetoterapie, cu masaj şi multă, multă răbdare. Până acum, fetiţa a înregistrat oarecare progrese în urma a două sesiuni de tratament în Ucraina. "Bianca nu-şi ţine capul prea bine, nu stă în funduleţ decât susţinută de umeri, nu vorbeşte, nu mănâncă hrană solidă. Mai mult, suge cu biberonul lapte. Facem recuperare în particular şi la un centru de zi.

La o clinică de reabilitare în Ucraina fetiţa a avut progrese. Noi ne bucurăm enorm că a reuşit ceva şi trebuie să continuăm. Avem o programare la 25 martie 2009 şi ne costă 4.500 de euro.

Sperăm din tot sufletul să reuşim să strângem bani pentru binele Biancăi", spune mama.  

Speranţa

Cei care o pot ajuta pe Bianca să ajungă în Ucraina în luna martie pentru a urma un tratament de 4.500 de euro pot face donaţii în conturile deschise la Banca Transilvania, sucursala Constanţa, Bd. Mamaia nr. 134, pe numele mamei Biancăi, Mariana Popa.

Cont RON: R068 BTRL 01401201 F95189XX

Cont EURO: R043 BTRL 01404201 F95189XX

SWIFT :BTRLR022.

"Am început recuperarea, dar bineînţeles că Bianca nu avea cum să-şi revină. Acum, după aproape trei ani, l-aş întreba pe acel medic cum rămâne cu pronosticul lui..."
Mariana Popa

×
Subiecte în articol: pagina de suflete