x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli ce se agata de limba

Boli ce se agata de limba

17 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI
Uneori trebuie sa alegi intre a fi sanatos si a fi in pas cu moda. Piercing-ul limbii sau in alte zone ale corpului e o moda care nu-i scutita de pericole.
MAGDA MARINCOVICI

Piercing-ul e o moda. Nu e zona a corpului care sa nu poata fi "impodobita" cu o bijuterie in urechi, nas, ombilic, dar si mamelon, sex... Dar piercing-ul in limba, buze sau obraz e la ora actuala mai en vogue ca niciodata.

Atentie insa, piercing-ul in limba este dintre cele mai riscante, comparativ cu celelalte localizari. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, spune ca perforarea pielii pentru atarnarea unei bijuterii indiferent de zona a corpului este asemanatoare unei interventii chirurgicale si ca atare trebuie efectuata dupa toate regulile unei operatii. Cu atat mai mult cand interventia are loc pe limba nu trebuie facut nici un rabat de la aceste reguli. "Numai astfel vom putea fi la adapost de pericolul transmiterii hepatitei B sau C pe cale sangvina sau, mai grav, a infectiei cu HIV", precizeaza conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel.

In afara de durerea si inflamarea zonei inerente acestei operatii, bijuteriile prinse de limba, in cazul in care nu sunt tolerate, genereaza hipersensibilitate sau alergie la metale, precum si o crestere dezagreabila a secretiei salivare. Cateodata, acest mic anou poate sa modifice modul de a rosti cuvintele, sa afecteze procesul de masticatie si de inghitire. De asemenea, este posibila formarea unei cicatrice sau lezarea nervilor limbii.

Asociatia Dentistilor Americani

Semnalele de alarma privind piercing-ul in limba s-au intetit in ultima vreme. Asociatia Dentistilor Americani (ADA) a luat pozitie in repetate randuri, atragand atentia asupra riscului obstructiei cailor respiratorii, ca urmare a inflamarii gatului sau a inghitirii bijuteriei.

Specialistii din cadrul ADA sustin ca piercing-ul in limba mai poate afecta caile respiratorii si prin declansarea unor hemoragii grave: sectionarea unor vase mari care iriga limba, stiut fiind ca acest muschi este foarte bine vascularizat. Adeptii acestei mode vor riposta, spunand ca nimeni nu a murit din aceste cauze. E adevarat, cel putin pana acum. Dar doctorul Michael Messina, purtatorul de cuvant al ADA, considera ca acest pericol nu poate fi eliminat.

Potrivit specialistilor in bolile infectioase, piercing-ul este poarta de intrare in organism a multor agenti patogeni. In gura noastra, in mod natural "cresc" numeroase bacterii. Daca bijuteria la moda prinsa de limba nu este foarte bine dezinfectata inainte de operatie, gura noastra se poate transforma intr-un veritabil focar de infectii. Ultimul caz este cutremurator. Un tanar in varsta de 25 de ani cu limba perforata de un anou a facut o infectie in zona mandibulei, care in scurt timp a cuprins intreaga cavitate bucala. Tanarul a platit un greu tribut acestei mode. A fost rapid intubat si supus unei interventii chirugicale complicate.

Ce spun stomatologii

Din pacate, posibilele necazuri provocate de piercing-ul limbii nu se termina aici. In cazul in care aveti o problema dentara, de cele mai multe ori sunteti nevoit sa faceti o radiografie. Numai ca radiografia s-ar putea sa nu-l ajute deloc pe stomatolog la punerea unui diagnostic corect, tocmai din cauza celebrei bijuterii, care a deformat filmul. In aceste situatii, de regula, se impune indepartarea bijuteriei. Nu de alta, dar nu veti putea suporta durerile nici macar de dragul de a fi la moda. Ceea ce, sa recunoastem, nu-i tocmai o treaba placuta.

Paza buna trece primejdia rea

Sfatul medicilor este transant. Este mai prudent sa renuntati la piercing in aceasta zona atat de fragila a organismului, decat sa va puneti in primejdie sanatatea. Iar celor care nu pot rezista farmecelor acestei mode li se recomanda sa respecte cateva reguli de bun-simt pana la urma. Sa verifice atent cabinetul si persoana la care apeleaza pentru efectuarea acestei operatii si sa-i ceara acesteia sa foloseasca instrumentare sterilizate si de unica folosinta.

LIMBA SI BUZE

Daca mancati un anumit aliment care va deranjeaza (seminte, fructe crude), atunci renuntati. La inceput, pana la acomodare, piercing-ul pe limba sau buze poate duce la o usoara umflare a zonei respective. Acesta este motivul pentru care trebuie sa evitati mai ales consumul de alimente si bauturi foarte fierbinti. Specialistii avertizeaza ca din cauza caldurii se accelereaza circulatia sangelui, ceea ce provoaca umflarea limbii sau a buzei. De asemenea, este necesar ca un timp sa renuntati la fumat si alcool.

ARCADA OCHIULUI

Apropierea foarte mare de ochi impune ca bijuteriile prinse de arcada sa nu fie atinse cu mainile nespalate. In zona ochiului, alergiile sunt mai frecvente, de aceea se impune o atentie deosebita la metalul din care este facuta bijuteria si la igiena.

BURIC

Piercing-ul la buric presupune o igiena deosebita. Daca dupa montarea lui apar secretii, ele vor fi indepartate tamponand frecvent zona cu apa calduta. Bijuteria va fi "spalata" cu sapun. De asemenea, este necesara o vestimentatie adecvata care sa indeparteze riscul sa agate bijuteria si sa provoace sangerari.

STIRI
MASTURBARE. In Statele Unite, 55% dintre tineri - fete sau baieti - de peste 13 ani declara ca se masturbeaza. La 15 ani, acest procent se ridica la 80%. Potrivit specialistilor, masturbarea se instaleaza din copilarie, inainte chiar de a invata sa mearga. La copil, masturbarea este o activitate normala, considerata o modalitate de descoperire a propriului corp si de intelegere a modului de a reactiona al diferitelor zone ale acestuia. In acelasi timp, masturbarea este si o forma de testare a placerii. Caracterul privat al masturbarii este specific perioadei de adolescenta.

EDUCATIE. Orice fata sau baiat care se afla la primul contact sexual trebuie sa ia in calcul si riscurile. Acestea sunt sarcina la fata si contaminarea prin sange, sperma, secretii vaginale cu virusul SIDA sau al hepatitei, atat la baiat, cat si la fata. Aceste riscuri pot fi prevenite de tineri cu conditia ca ei sa fie informati. In acest sens, rolul parintilor este esential. Ei trebuie sa discute in mod deschis despre toate aceste probleme, iar atunci cand simt ca sunt depasiti, sa apeleze la specialist.

MODIFICARI. Adolescenta presupune modificari majore ale corpului. Cele mai marcate de acestea sunt tinerele fete. Ele sunt foarte preocupate de siluete si adesea nu inteleg ca este normal ca sa ia in greutate. Din aceasta cauza, adesea ele sunt victime a doua afectiuni grave: bulimia si anorexia. Aceste afectiuni pot avea insa si alte cauze. Pentru depistarea lor este necesara consultarea specialistului, misiune care revine parintilor.

CICLUL MENSTRUAL. Mama este cea care va oferi fiicei ei primele informatii despre ciclul menstrual. Un studiu realizat in Franta demonstreaza ca majoritatea tinerelor afla primele date despre ciclul menstrual de la persoane straine, mai in varsta, sau cu totul intamplator. Specialistii spun ca inainte de producerea evenimentului, tanara trebuie sa stie ca un ciclu menstrual dureaza in medie 28 de zile si ca emotiile puternice, calatoriile lungi sau alte cauze pot provoca tulburari ale ciclului.
×
Subiecte în articol: limba piercing-ul