x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinică. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul

Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinică. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul

de Magda Marincovici    |    31 Iul 2014   •   20:45
Boli de la soare. Cancerul de piele. Keratoza actinică. Rozaceea. Petele maronii. Eritemul
Sursa foto: Kraig Scarbinsky/Getty Images

Terapie revoluționară pentru bolnavii de cancer pancreaticilor provocate sau agravate de prea mult soare, semnul vizibil, de alertă, cel mai frecvent este apariţia leziunii cutanate. Este suficient ca bolile să se declanşeze, să se decompenseze sub acţiunea razelor ultraviolete şi imediat aceasta se vede pe piele.

Iată şi câteva boli care urmează aceast traseu atunci când stăm prea mult la soare.
* Eczema. Principalul simptom al pielii deshidratate este eczema. Pentru a preveni acest simptom este necesară o hidratare corespunzătoare, ritmică, internă – prin consumul a aproximativ 1,5-2 litri de apă, zilnic – şi externă, sub formă de duşuri şi creme hidratante. 

* Masca de sarcină (cloasma). În general, masca de sarcină este legată de modificările hormonale din timpul sarcinii. Dar şi expunerea prelungită la soare poate fi cauza acestei măşti. În timpul sarcinii, femeii i se recomandă să profite de efectele pozitive ale razelor UV, respectând totuşi cu stricteţe recomandările medicului.

* Petele bătrâneţii, petele hepatice, lentigo solar sau lentigo senilis.
Sunt denumirile date petelor maronii care apar pe piele, în special  pe cea a feţei şi gâtului, după vârsta de 40 de ani. Aceste pete maronii sunt puse în legătură cu unele boli ale ficatului, cu înaintarea în vârstă. Dar dermatologii susţin că aceste pete sunt şi rezultatul statului prelungit, neprotejat la soare. Dermatologii spun că, atunci când stăm mult la soare, are loc o scădere a secreţiei de melatonină, pigmenul care ne protejează de acţiunea nocivă a ultravioletelor. 

* Melanomul malign. Este un cancer al pielii,  extrem de sever, format din melanocite. Este posibil ca sub acţiunea UV să crească anormal, necontrolat numărul melanocitelor, invadând rapid ţesuturile înconjurătoare. Potrivit observaţiilor specialiştilor, bărbaţii se bronzează mai puternic pe toracele posterior şi femeile pe gamba posterioară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că arsura solară avută în copilărie creşte riscul de melanom malign cu 50% şi mai mult de cinci arsuri cu băşicarea pielii până la vârsta de 35 de ani majorează riscul cu până la 75%.

Citește și Terapie revoluționară pentru bolnavii de cancer pancreatic

* Keratoza actinică. Şi aici medicul spune că de vină este surplusul de ultraviolete. Keratoza actinică, denumită şi keratoza solară sau senilă, este vizibilă mai ales pe faţă, mâini, antebraţ, gât. Risc major de keratoză actinică au şi bărbaţii cu chelie. Aceste leziuni nu sunt maligne, dar medicii recomandă vigilenţă maximă, evitarea razelor UV şi consultarea specialistului în cazul apariţiei unor modificări. 

* Herpesul labial. Ştim că agentul provocator al herpesului labial este un virus şi că leziunile cauzate se accentuează sub acţiunea ultravioletelor. Trebuie să ţinem seama că, atunci când facem plajă la miezul zilei, virusul herpetic care se află în stare latentă este activat. Inflamarea generată de razele solare, precum şi diminuarea capacităţii de apărare a sistemului imun contribuie la mărirea uneori exagerate a dimensiunii herpesului. 

Citește și Ce alimente te ajută să ai o piele frumoasă și sănătoasă?

* Rozaceea.
Cuperoza sau rozaceea se caracterizează prin apariţia unor erupţii, a unor pete roşii, aspre la nivelul feţei, mai ales pe obraji, nas, frunte. Rozaceea se poate agrava din cauza stresui, excesului de alcool, cafea şi efort fizic, de băile cu apă fierbinte, schimbările bruşte de temperatură, dar şi de excesul de soare.

Lupusul (în special lupusul eritematos diseminat). Este o boală autoimună, adică propriii anticorpi atacă structurile organismului nostru. Or, razele solare înlesnesc tocmai  intrarea în contact a structurilor celulare cu anticorpii deveniţi duşmănoşi şi apariţia unei inflamaţii locale, în acest caz pe piele. Eritemul “aripă de fluture”, vizibile pe faţă, este una dintre leziunile clasice şi caracteristice ale lupusului.  

Şi alte boli, ce-i drept mai rare, cum sunt porfiria, pelagra, maladia Darier, dermatomiozita, maladia Hartnup, sunt legate direct de acţiunea distrugătoare a ultravioletelor.

Vezi și De la sexologi citire: Gândește „murdar”, dacă vrei să ajungi la orgasm!

×