x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolile psihice scurtează viaţa cu 15 ani.

Bolile psihice scurtează viaţa cu 15 ani.

de Steluta Indrei    |    19 Mai 2011   •   15:27

Persoanele care sufera de boli psihice grave precum schizofrenia sau tulburarile bipolare au o speranta de viata redusa cu 10-15 ani comparativ cu media populatiei, informeaza BBC News, citand unui studiu realizat in Marea Britanie.

Cercetatorii de la Biomedical Researchers Centre for Mental Health si de la Maudsley Hospital din Londra au analizat fisele medicale a peste 30.000 de pacienti cu boli psihice. Astfel au aflat ca multi dintre acesti pacienti isi pierd viata mai frecvent din cauza infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale sau cancerelor decat din cauza suicidului sau altor acte violente provocate de bolile psihice. Aceasta concluzie i-a determinat pe autorii studiului sa afirme ca persoanele cu boli psihice necesita o atenta supraveghere medicala, examene medicale periodice pentru prevenirea bolilor asociate care duc la moarte prematura.

Potrivit studiului, cele mai vulnerabile sunt femeile cu schizofrenie, a carora speranta de viata este redusa cu 17,5 ani, in timp ce barbatii cu aceleasi tulburari traiesc in medie cu 14,6 ani mai putin.

Cercetatorii britanici sunt de parere ca factorii de risc precum calitatea precara a vietii, tratamentul pe termen lung cu medicamente antipsihotice si discriminarea sociala sunt responsabili pentru scurtarea vietii persoanelor cu boli psihice.

×