x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolile stilului de viaţă și efectele lor devastatoare

Bolile stilului de viaţă și efectele lor devastatoare

31 Iul 2018   •   10:36
Bolile stilului de viaţă și efectele lor devastatoare

Epidemia mondială de obezitate şi de diabet este cea mai mare epidemie de boli cronice din istoria umanităţii, atrage atenția prof. dr. Nicolae Hâncu.

Medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice și membru de onoare al Academiei Române, prof dr. Nicolae Hâncu e de părere că stilul de viaţă explică, în mare parte, această epidemie de obezitate. 

„Se mănâncă mult și se face prea puțină mișcare. Apare, astfel, un dezechilibru energetic cu acumulare de grăsime şi apar diferite forme de obezitate. Obezitatea însoțește diabetul zaharat de tip II în procent de 60-70%! Mie îmi place să spun că însoţeşte diabetul precum “umbra” omului care merge în soare. Se adaugă la acest lucru faptul că sedentarismul este o epidemie ca atare. Epidemia mondială de obezitate şi de diabet este cea mai mare epidemie de boli cronice din istoria umanităţii! Pe de altă parte, aceste boli care fac parte din categoria “boli cronice netransmisibile”, răspund de 70% din mortalitatea din lume. Avem patru categorii de boli cu patru categorii de factori: diabet şi obezitate, boli cardiovasculare, cancer şi boli pulmonare obstructive cauzate de stilul de viaţă, fumatul, abuzul de alcool și alimentaţia”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu.

Așadar, aceste patru categorii de boli cronice netransmisibile răspund de 70% mortalitate și sunt, de fapt, boli ale stilului de viaţă, precizează medicul nutriționist. Anumite studii realizate în diferite ţări arată că modificarea acestuia ar aduce beneficii extraordinare omului. Însă este foarte greu; omul mai degrabă ia medicamente decât să se mişte, decât să fie atent la ce mănâncă, să îşi reducă consumul de alcool şi mai ales, să renunțe la fumat.

În ceea ce îi privește pe tineri, atâta timp cât aparţin unei corporaţii care are abonament la servicii medicale, apelează la ajutorul unui specialist, fie din orgoliu, dar şi din considerente legate de estetică. Totuși, la tineri boala nu răbufneşte din punct de vedere al efectelor imediate ale nutriţiei neadecvate și mulți dintre ei au un stil de viață haotic. (...)

„Nutriţionistul este întotdeauna un medic!”

O atenție deosebită trebuie acordată momentului începerii unei diete. 

....................................

Citește mai departe care sunt indicațiile specialistului pentru tratarea obezității

×