x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate BPOC - mai mult decât o bronşită, ravagii în plămâni. Foamea nepotolită de aer

BPOC - mai mult decât o bronşită, ravagii în plămâni. Foamea nepotolită de aer

de Florin Condurateanu    |    25 Ian 2016   •   16:11
BPOC - mai mult decât o bronşită, ravagii în plămâni. Foamea nepotolită de aer
Sursa foto: Daniel Kaesler/Getty Images/iStockphoto

Mulţi numesc această boală de plămâni bronşită cronică, dar medicii aduc o corectură, temuta maladie se numeşte BPOC şi este mai complicată.
Bronhopneumopatie obstructivă cronică, asta este traducerea BPOC. Boala este cronică, nu se vindecă, dar miza este să fie încetinită agravarea ei. Explicaţiile vin de la medicul primar Irina Strâmbu, de la Institutul de Pneumologie „M. Nasta”.

Bronşita cronică obstructivă cu emfizem micşorează tot timpul capacitatea respiratorie a bolnavului de BPOC. În fază terminală, bolnavii se chinuie să aţipească în fotoliu, culcaţi nu mai pot răsufla. Prima măsură este abandonarea fumatului. Greşit se amăgesc unii, „degeaba mă las de fumat acum după ce am tras din ţigară peste 30 de ani”. Fals alibiul fumătorilor bolnavi de BPOC, abandonarea ţigării este binevenită în orice moment. În bronşita cronică obstructivă cu emfizem, oprirea tutunului încetineşte deteriorarea pe mai departe a capacităţii de respiraţie, uneori ea se opreşte. În boala cronică BPOC nu se mai revine la capacitatea de respiraţie de dinaintea bolii, maladia nu se vindecă, însă stricarea respiraţiei se opreşte pe mai departe după aruncarea pachetului de ţigări. Pe lângă renunţarea la fumat, bolnavilor de această complexă formă de bronşită li se aplică şi tratamente medicamentoase. Ei trebuie să se ferească de răceli puternice, de pneumonii, căci la ei aceste forme sunt mai brutale, de aceea sunt internaţi în spital la aceste „răceli la plămâni”. Pentru a-i ajuta pe bolnavi la respiraţie s-au proiectat unele dispozitive de introdus în gură în timpul somnului pentru a presa limba în vederea inspiraţiei mai uşoare.

Mulţi nu suportă aceste dispozitive, cel mai bine este să se închirieze aparate de îmbogăţire cu oxigen a aerului respirat.

Renunţarea la ţigări, un regim de viaţă cumpătat, terapia medicamentoasă şi mişcarea uşurează lupta cu boala.

Sunt lăudaţi bolnavii de această gravă bronşită obstructivă care merg pe bicicletă, sunt obligaţi la antrenament muşchii pieptului, ei )„masează” plămânii pentru o mai bună respiraţie. În BPOC, bronhiile se strâmtează atât prin excesul de mucozităţi, cât şi prin spasme. La asta se adaugă şi un alt rău, BPOC sparge alveolele, acele mici pungi de aer din structura plămânului, se fac pungi mari şi nu se mai asigură suprafaţa mare de schimb aer-sânge din alveolele mici şi numeroase. Asta înseamnă emfizem pulmonar.
 

×