x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Calculatorul, un rau necesar

Calculatorul, un rau necesar

de Steluta Indrei    |    08 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA FAMILIEI
Rau cu rau, dar mai rau fara rau. Aceasta vorba romaneasca se potriveste foarte bine cu utilizarea calculatorului. Milioane de oameni din intreaga lume lucreaza la calculator, isi platesc facturile online, comunica intre ei, se informeaza rapid, navigheaza pe Internet, se distreaza, unii fac chiar sex...

Cu siguranta, calculatorul ne face viata mai usoara atat pe plan profesional, cat si in activitatile zilnice. Economisim timp, energie si bani datorita noilor tehnologii, dar trebuie sa vedem si reversul medaliei. Utilizarea prelungita si inadecvata a calculatorului provoaca numeroase probleme de sanatate: afectiuni ale coloanei vertebrale, dureri musculare, tulburari de vedere, deficiente circulatorii.

Ecranul oboseste ochii

Oboseala oculara este fenomenul cel mai frecvent intalnit la utilizatorii calculatorului. Aproape 20% dintre angajati lucreaza mai mult de 20 de ore pe saptamana la calculator. Intre 30% si 40% dintre ei se plang de oboseala oculara: inrosire a ochilor, senzatie de ochi uscat, vedere incetosata, clipiri frecvente, dureri de cap. Se constata de asemenea ca femeile sunt mai afectate de aceste tulburari decat barbatii.

Este de ajuns sa petrecem patru ore in fata ecranului pentru ca primele simptome ale oboselii oculare sa se manifeste. Cu cat stam mai mult, cu atat simptomele se accentueaza si se acumuleaza pe tot parcursul saptamanii de lucru. In schimb, pauza din timpul week-end-ului permite ochiului sa se odihneasca, dar asta inseamna sa nu lucram si acasa.

Medicul oftalmolog Oana Florescu de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti ne recomanda sa pastram 60-80 de centimetri intre noi si ecran atunci cand lucram la calculator. Monitorul trebuie instalat pe birou astfel incat partea de sus a ecranului sa fie usor sub nivelul ochilor. Lumina provenind de la ferestre nu trebuie sa se reflecte pe ecran. Umiditatea trebuie intretinuta in incapere pentru a evita uscarea ochilor. Este necesar sa curatam periodic ecranul pentru a nu ne obosi privirea. Din cand in cand este bine sa ridicam ochii de pe ecran si sa fixam cateva secunde un obiect indepartat. Un mic masaj al pleoapelor si lacrimile artificiale pot fi de mare folos celor care se confrunta cu oboseala ochilor. Purtatorii de ochelari sau lentile de contact trebuie sa-si verifice periodic dioptriile.

Spondiloza cervicala

ROBERT DALY/STONE/GETTY IMAGES/GULIVER
"Statul prelungit si incorect la calculator reprezinta un factor agravant pentru spondiloza cervicala, care se manifesta prin dureri de ceafa si umeri, ce coboara pe brat, uneori pana la degete", spune dr. Gigi Teodoru, medic primar recuperare medicala la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central. Durerile pot fi insotite de lipsa mobilitatii dupa repaus prelungit, care poate disparea dupa 10-15 minute de miscare a articulatiilor - rotiri, aplecari ale gatului. La aceste simptome se adauga ametelile si durerile de cap, explicate prin slaba irigare cu sange a creierului din cauza compresiei de la nivelul coloanei cervicale. Persoanele afectate pot avea dureri puternice mai ales in perioada de toamna-iarna, cand frigul si umezeala intetesc aceste simptome.

Tot din cauza pozitiei vicioase la calculator sunt agravate durerile lombare, hernia de disc, deformarile coloanei vertebrale: cifoza, scolioza, lordoza.

Dureri musculare

Atunci cand stam ore in sir in fata calculatorului sunt solicitate in mod repetat aceleasi grupe de muschi. De aceea apar crampe musculare, amorteli, puncte dureroase, tensiuni musculare. Corpul nostru nu trebuie sa se adapteze muncii de birou, ci invers, activitatea la calculator se va desfasura astfel incat sa nu avem de suferit, considera dr. Gigi Teodoru.

Cand folosim tastatura, umerii, mainile si degetele trebuie sa fie suple si relaxate. Mouse-ul si tastatura vor fi plasate astfel incat bratul si antebratul sa formeze un unghi drept, in timp ce mainile sa fie pe aceeasi linie. In jurul calculatorului trebuie sa cream un spatiu suficient de mare pentru a ne misca in voie.

INEDIT. Cei care stau mai mult de 12 ore in fata calculatorului s-ar putea sa pateasca la fel ca un tanar neozeelandez care avea obiceiul sa navigheze ore intregi pe Internet fara sa se ridice de pe scaun. Echipa coordonata de doctorul Richard Beasley de la Institutul Medical Malaghan din Noua Zeelanda a dat publicitatii un "accident" cu totul neobisnuit. Un barbat de 32 de ani si-a pierdut cunostinta si a trebuit sa fie internat de urgenta in spital din cauza unui enorm cheag de sange format la nivelul unei vene a piciorului (flebita), dupa ce a stat ore in sir la calculator. Tanarul a supravietuit dupa un tratament cu anticoagulante care au permis dizolvarea cheagului de sange. Daca nu este tratata la timp, flebita poate fi fatala. Dr. Richard Beasley estimeaza ca flebitele cauzate de statul la calculator sunt din ce in ce mai frecvente.

RADIATII. Ecranele televizoarelor si calculatoarelor au trezit intotdeauna atentia specialistilor, care au demonstrat ca acestea emit radiatii nocive pentru sanatate. Asa se face ca ni se recomanda sa nu asezam televizorul in dormitor, decat daca il punem intr-un dulap special, cu usi pe care sa le inchidem cand dormim. Este lesne de inteles ca, si in cazul calculatorului, nu se recomanda deloc amplasarea acestuia in dormitor, mai ales in cel al copiilor si adolescentilor. Chiar si atunci cand nu functioneaza, monitorul continua sa emita radiatii.

UTIL. Internetul a devenit un ajutor extraordinar pentru persoanele cu handicap, facilitandu-le accesul la informatii si la viata sociala. Cei care nu se pot deplasa au la dispozitie calculatorul pentru a ramane in contact cu lumea si chiar pentru a desfasura o activitate din care sa-si castige existenta. Pentru cei care au deficiente de vedere au aparut dispozitive speciale care le permit utilizarea calculatorului. Este vorba despre ecrane-lupa, care maresc imaginea, sau despre softuri care descifreaza vocea.

SFATUL MEDICULUI
Pentru a evita problemele cu coloana vertebrala, medicul Gigi Teodoru ii sfatuieste pe cei care lucreaza la calculator sa faca pauze dese de lucru, in care sa ia o gustare, sa se spele pe maini, sa bea un pahar cu apa, sa-si dezmorteasca articulatiile. Este indicat sa aiba un scaun cu spatar inalt si sa adopte o pozitie corecta - cu spatele rezemat de spatar si ambele picioare pe sol. De asemenea, este bine sa doarma cu o singura perna, asezata intre cap si umar, astfel incat spatele sa fie drept. Kinetoterapia si fizioterapia amelioreaza durerile si mobilitatea articulara.
×
Subiecte în articol: calculator calculatorului