x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Calul troian" - TRATAMENTUL revoluţionar inventat de medicii germani care oferă speranţe bolnavilor de CANCER

"Calul troian" - TRATAMENTUL revoluţionar inventat de medicii germani care oferă speranţe bolnavilor de CANCER

02 Iun 2016   •   15:20
"Calul troian" - TRATAMENTUL revoluţionar inventat de medicii germani care oferă speranţe bolnavilor de CANCER

Cercetătorii germani au prezentat o metodă de combatere a cancerului – a „calului troian”, după cum au descris-o ei – prin intermediul căruia sunt introduse „copii” ale virusului în organismul uman, pentru a declanşa un răspuns al sistemului imunitar, astfel încât tumorile să fie distruse.

Testat pe numai trei persoane până acum, tratamentul, care poate fi catalogat drept ultima descoperire în imunoterapie, are scopul este de a „activa” sistemul imunitar al organismului, astfel încât să lupte împotriva bolii.  

Făcut în laborator, „calul troian” este compus din nanoparticule care au în componenţă ARN-ul cancerului – formă de decodificare genetică – împrejmuit de o membrană alcătuită din acizi graşi.

Particulele sunt injectate pacientului, pentru a simula o infecţie virală şi pentru a infiltra celule imunitare specifice. Aceste celule dendritice decodează ARN-ul încapsulat în nanoparticule – declanşând, în schimb, producerea de antigeni.

Antigenii activează celulele T de combatere a cancerului şi astfel, organismul atacă tumorile.

Iniţial, tratamentul a fost testat pe şoareci, iar ulterior, trei persoane bolnave de cancer în stadiu avansat au primit doze mici de tratament, ca parte a unui proces lung de experimentare în cazul indivizilor umani.

În cazul tuturor subiecţilor care au testat terapia, sistemul imunitar a oferit un răspuns puternic, au precizat medicii, iar dacă şi următoarele experimente vor arăta că tratamentul este eficient, metoda s-ar putea transforma într-un tratament împotriva cancerului de orice tip.

Noul tratament poartă denumirea de vaccin ARN, întrucât funcţionează exact ca un vaccin, prevenind şi antrenând corpul să răspundă la boală. Potrivit theguardian.com, în prezent, imunoterapia este utilizată pentru a trata anumite forme de cancer, dar nu există încă un „vaccin universal”.

Spre deosebire de virusuri, bacterii sau fungi, care pot fi distruse cu anumite medicamente, celulele canceroase nu sunt intruşi, ci propriile celule, a căror ADN este afectat. 

×