x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Campania de vaccinare antigripală porneşte cu stângul

Campania de vaccinare antigripală porneşte cu stângul

de Magda Marincovici    |    20 Oct 2011   •   21:00

Start ratat pentru campania nationala de vaccinare gratuita a populatiei impotriva gripei sezoniere de anul acesta. In perioada in care varstnicii, copiii si pacientii cu boli cronice ar trebui sa fie vaccinati impotriva gripei, Ministerul Sanatatii de-abia stabileste procedurile de achizitie a vaccinului antigripal. Astfel, au­to­ritatile sanitare au decis pe ultima suta de metri ca achizitionarea celor un milion de doze de vaccin antigripal necesare imunizarii gratuite a populatiei sa se faca prin licitatie nationala.

Insa, potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), licitatia va avea loc de-abia la 7 noiembrie. Cum Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca vaccinarea populatiei la risc sa in­ceapa la sfarsitul lunii octombrie, reprezentantii Ministerului Sanatatii au decis sa arunce responsabilitatea inceperii campaniei nationale de vaccinare pe umerii directiilor de sanatate publica. Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Sa­natatii, Oana Grigore, "pana la derularea licitatiei nationale, au fost repartizate fonduri catre directiile de sanatate publica pentru achizitiona­rea primelor 6.000 de doze de vaccin antigripal pentru fiecare judet". Directiile de sanatate publica (DSP) vor cumpara aceste doze prin procedura de achizitie directa, ne-a declarat Oana Grigore. Cu alte cu­vinte, DSP-urile pot alege furnizorul de vaccin antigripal. Majoritatea insa pre­fera sa achizitioneze vaccinul an­tigri­pal romanesc, produs la Institutul National "Cantacuzino". Mana­ge­rul Institutului "Cantacuzino", conferentiar doctor Radu Dorel Lu­cian, ne-a declarat ca mai multe DSP-uri au facut deja comenzi de vac­cin antigripal romanesc. Potrivit ma­nagerului Radu Dorel Lucian, vac­cinul produs de Institutul "Canta­cu­zino" este cel mai ieftin de pe piata, costa 10,05 lei si este la fel de eficient ca orice alt produs similar. Vaccinurile antigripale produse de companii farmaceutice straine se gasesc in farmacii la preturi intre 23 si 30 de lei.

Totodata, managerul Radu Dorel Lucian spune ca Institutul National "Cantacuzino" va participa la licitatia pentru achizitia vaccinului antigripal organizata de Ministerul Sa­na­ta­tii. Dar ca urmare a organizarii acestei licitatii, vaccinul antigripal romanesc va concura cu alte produse straine de acelasi tip. Din aceasta cauza, Institutul "Cantacuzino", producatorul national de seruri si vacci­nuri, nu mai are garantia ca va putea comercializa cele un milion de doze de vaccin antigripal comandate in vara de catre Ministerul Sanatatii. Romania este unul dintre cele opt state europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal la nivel national. Dar aceasta capacitate este compromisa in cazul in care cele un milion de doze de vaccin antigripal nu ar fi achizitionate pentru campania nationala de imunizare.

×
Subiecte în articol: vaccinarea