x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Campionul cu picioare de lut

Campionul cu picioare de lut

de Ionela Gavriliu    |    28 Mar 2008   •   00:00
Campionul cu picioare de lut

VISUL CARE COSTĂ ● Bogdan are nevoie de 10.000 de euro
În februarie 1995, Bogdan a mers în Thailanda la campionatul mondial de kick boxing. A obţinut locul 5 şi deja visa la competiţiile viitoare, pentru care se va antrena mai mult, să ajungă mai sus pe podium. Cinci luni mai târziu, în timpul unui antrenament, a căzut în cap şi şi-a rupt coloana.



VISUL CARE COSTĂ ● Bogdan are nevoie de 10.000 de euro
În februarie 1995, Bogdan a mers în Thailanda la campionatul mondial de kick boxing. A obţinut locul 5 şi deja visa la competiţiile viitoare, pentru care se va antrena mai mult, să ajungă mai sus pe podium. Cinci luni mai târziu, în timpul unui antrenament, a căzut în cap şi şi-a rupt coloana.


Are picioarele încremenite. Mâinile şi le mişcă cât de cât, dar degetele nu-l prea ajută.  Tânărul sportiv şi plin de energie Bogdan Bordeiu, astăzi de 34 de ani, a trebui să înveţe să trăiască lipit de un scaun cu rotile. Iar talentul său la kick boxing şi thai box, un stil de luptă ce îmbină artele marţiale cu tehnici de box, a trebuit dat uitării, pentru a putea merge mai departe. Astăzi, Bogdan lucrează la Spitalul Judeţean Buzău ca administrator de site.


DE LA LUPTE LA SPORTUL MINŢII. Locuia la Galaţi când, în timpul liceului, într-o vacanţă de vară, s-a apucat de arte marţiale. Mai târziu, când s-a mutat la Buzău, a făcut kick boxing în cadrul clubului Steaua.

Până în 1995 a câştigat toate campionatele de full contact, semicontact şi thai box la care a participat. A ajuns şi la campionate europene şi mondiale, în Ungaria, Finlanda. Ultimul campionat la care a participat, în 1995, i-a adus şi cele mai mari satisfacţii: locul 6 la thai box şi locul 5 la un alt stil de luptă, Ram Muay.

Avea 21 de ani şi se gândea că va ajunge cineva în sportul căruia i se dedicase complet. Nu-şi neglija nici studiile, astfel că s-a înscris la o facultate particulară, la tehnică dentară. Într-o zi de iulie, o zi obişnuită de antrenament, nenorocirea s-a produs. "La o cădere, o proiectare, cum i se spune, am căzut direct în cap. Am stat prin spitale, şi pe la Bucureşti, şi pe la Buzău. Nu mi s-a dat nici o despăgubire, nimic", spune tânărul cu tristeţe. Dependent de un scaun cu rotile şi de alţii pentru a se îmbrăca, a se spăla, a trebuit să-şi regândească viaţa şi priorităţile.


LA TRĂNTĂ CU VIAŢA. După accident, a început cea mai grea luptă a lui Bogdan. Tânărul nu s-a resemnat şi nu s-a închis în el. Şi-a păstrat prietenii aproape şi a făcut tot posibilul să ducă o viaţă normală. În anul 2000 s-a căsătorit cu Elena. A fost o iubire mare, dar, din păcate, cinci ani mai târziu, tinerii au divorţat. Bogdan locuieşte acum singur într-o locuinţă socială. Mama lui vine să-i gătească din când în când şi un vecin îl mai ajută când nu se descurcă singur. De când poate să-şi mişte mâinile, chiar dacă degetele nu îi sunt foarte mobile, Bogdan e mândru că trăieşte independent, că are un loc de muncă şi o viaţă plină. De curând, tânărul a botezat un băieţel, care-i poartă numele.

Pentru fostul luptător, dorinţa de a merge din nou a devenit cea mai scumpă medalie pe care o poate câştiga. Bogdan a citit enorm pe Internet despre operaţia cu celule stem care-i poate reda paşii. În 2006, ajutat de prieteni, a reuşit să se programeze la operaţie pentru data de 5 aprilie 2008. Timp de doi ani s-a luptat să strângă suma necesară, 30.000 de euro. A reuşit, prin bunăvoinţa oamenilor de suflet, să pună deoparte 20.000 de euro. Încă 10.000 se pun de-a curmezişul visului cu doar câteva zile înainte de plecarea spre Beijing, China. Bogdan luptă şi pe această ultimă sută de metri, sperând într-o minune. "Nimeni nu ne poate da certificat de garanţie că vom avea o viaţă lipsită de probleme", crede Bogdan. Putem face o minune pentru un campion!


Ajutaţi-l să poată merge din nou!

Cei care vor să-l ajute pe Bogdan să ajungă la operaţie în China pot dona bani în conturile deschise la Banca Comercială Română, sucursala Buzău
  • Cont EURO: RO49 RNCB 0096 0394 5106 0008
  • Cont LEI: RO06 RNCB 0096 0394 5106 0006


×
Subiecte în articol: pagina de suflete bogdan