x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul de colon- depistarea lui trebuie sa inceapa de la 50 de ani!

Cancerul de colon- depistarea lui trebuie sa inceapa de la 50 de ani!

de Dr Dana Tinică    |    05 Iun 2012   •   11:12
Cancerul de colon- depistarea lui trebuie sa inceapa de la 50 de ani!

Saptamana trecuta cantaretul Robin Gibb, membru al legendarei formatii Bee Gees, a murit din cauza unui cancer de colon, descoperit in 2011. Numele sau se inscrie astfel pe o lunga lista de pacienti celebri cu acest diagnostic: Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, Corazon Aquino, Audrey Hepburn, Jack Lemmon, Walter Mathau, Placido Domingo, Sharon Osbourne ...

Intr-adevar, cancerul de colon are o frecventa mare. Anual, in intreaga lume sunt inregistrate circa un milion de noi cazuri. Acest lucru este cu atat mai trist cu cat, in comparatie cu alte neoplazii, cancerul de colon poate fi detectat in stadii incipiente si tratat cu sanse reale de vindecare. Pentru aceasta insa trebuie aplicate metodele de screening, adica investigatii menite sa descopere cancerul, efectuate chiar in lipsa oricaror semne de boala. Aceste investigatii trebuie initiate dupa implinirea varstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme daca medicul o indica, mai ales in cazul persoanelor care prezinta cazuri de boala in familie. Ele includ colonoscopia, recto-sigmoidoscopia, testele de detectare a hemoragiilor oculte in scaun si colonoscopia virtuala. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie despre aceste investigatii, despre rezultatele ce pot fi astfel obtinute si despre preparativele si riscurile pe care le implica si sa decideti asupra unui plan de investigatii.

* Colonoscopia si recto-sigmoidoscopia sunt metode endoscopice de examinare a colonului (in esenta in ambele examinari un tub flexibil, dotat cu o camera de luat vederi se introduce in colon). Prin colonoscopie este examinat insa intreg colonul, in timp ce prin recto-sigmoidoscopie doar portiunea sa terminala. Dupa implinirea varstei de 50 de ani, se face unul dintre aceste teste, urmand ca, daca nu sunt depistate leziuni, colonoscopia sa fie repetata dupa 10 ani si sigmoidoscopia dupa 5 ani.

E adevarat exista controverse in lumea medicala asupra beneficiilor aduse de cele doua metode, in timp ce ambele sunt privite, firesc, cu retinere de pacienti din jena, din pudoare.

*Colonoscopia este o examinare completa, dar mult mai greu de acceptat de catre pacient. Ea necesita o pregatire anterioara amanuntita: o dieta speciala si curatarea insistenta a colonului prin clisme si laxative inainte de examinare. Aceasta investigatie desfasoara sub sedare, dar cu toate acestea este resimtita ca neplacuta sau dureroasa, dureaza mai mult timp.

*Sigmoidoscopia nu necesita pregatiri atat de laborioase. Dar unele preparative vor fi facute cu o zi inainte. Nu impune sedare, iar daca este combinata cu testele de determinare a hemoragiilor oculte efectuate anual, se considera a fi o alternativa eficienta a colonoscopiei. Totusi, unii medici contesta acest lucru, considerand ca este ca si cum ai face o mamografie doar la un singur san, pentru ca nu permite decat examinarea partiala a colonului.

*In fine o alta modalitate, mai noua, mai simpla, dar mult mai costisitoare este colonoscopia virtuala, o metoda neinvaziva, care permite obtinerea imaginilor din interiorul colonului prin tomografie computerizata sau mai rar prin RMN. Ea necesita preparative pentru golirea colonului, dar nu impune sedare si se desfasoara rapid. Nu trebuie inserat un tub in profunzimea colonului, ca in examinarile endoscopice. Totusi, se introduce un tub de cativa centimetri in rect prin care se introduce gaz pentru expansionarea colonului. Investigatia trebuie repetata la 5 ani si, din pacate, poate omite formatiuni de dimensiuni mici, care ar putea fi vizibile la o colonoscopie clasica.

Concluzia principala este insa ca, dupa implinirea varstei de 50 de ani, indiferent de sex, chiar daca nu aveti simptome (sange in scaun, tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale sau la defecatie), totusi trebuie sa discutati cu medicul asupra modalitatilor de depistare a cancerului de colon si a optiunilor care va stau la dispozitie. Aceste investigatii, chiar daca vi se par dificil de acceptat, va pot salva viata. Katie Couric, o cunoscuta jurnalista din SUA, al carei sot a decedat din cauza cancerului de colon la numai 42 de ani, si-a facut in anul 2000 colonoscopia, care a fost transmisa in direct la un post national de televiziune, tocmai pentru a atrage atentia asupra importantei acesteia. Doctorul Mehmet Oz, gazda celei mai cunoscute emisiuni medicale din SUA , si-a facut colonoscopia in 2010, la implinirea varstei de 50 de ani, ocazie cu care a fost descoperit si indepartat un polip. In fine, Barack Obama si-a facut primul examen medical ca presedinte in 2010, examen care a inclus si screeningul pentru cancer colo-rectal, el optand pentru colonoscopia virtuala .

×