x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul de san atinge si barbatii

Cancerul de san atinge si barbatii

de Steluta Indrei    |    01 Noi 2005   •   00:00
Cancerul de san atinge si barbatii
SANATATEA BARBATULUI
Cancerul mamar nu este o boala exclusiv feminina, dar numai 1% din totalul cancerelor de san apar la barbat. In Europa, aproximativ 600 de barbati mor anual din pricina cancerului mamar. Cancerul de san la barbati nu are o evolutie mai grava decat la femei. Dar pentru ca barbatii au un volum redus al sanului, invazia cu celule canceroase a tegumentelor si a muschilor se produce mai repede decat la femei. Astfel, descoperirea rapida a bolii si tratamentul corect ii asigura pacientului mai multe sanse de supravietuire.

Simptome


Cancerul sanului la barbat prezinta simptome asemanatoare cancerului feminin. Boala afecteaza tesutul mamar si se manifesta prin aparitia unei formatiuni tumorale care se simte la palpare, scurgeri de sange la nivelul mamelonului. In cazurile avansate, simptomele se agraveaza: ulceratie la nivelul sanului, ganglioni mariti, metastaze la distanta, traduse prin dureri in zonele afectate.

Cauze


Din ce cauza apare aceasta afectiune la barbati? "O cauza importanta este reprezentata de o afectiune genetica - sindromul Klinefelter - , caracterizata printr-o anomalie a cromozomilor sexuali, ceea ce determina un raport inalt estrogen/testosteron. Barbatii cu sindrom Klinefelter dezvolta cancer mamar de 20-60 de ori mai frecvent decat cei cu genotip normal", explica profesor doctor Alexandru Blidaru, directorul medical al Institutului Oncologic Bucuresti. Persoanele cu antecedente de cancer mamar sau cancer de prostata in familie sunt si ele predispuse la aceasta boala. Se apreciaza ca intre 5% si 30% dintre cancerele mamare confirmate sunt cauzate de predispozitia genetica. Ca si in cazul cancerului de san la femei, diagnosticul se stabileste prin examen clinic, ecografie si mamografie. Dar ceea ce confirma diagnosticul de tumora mamara maligna sau benigna este examenul histopatologic (analiza unei mostre de tesut la microscop). Diagnosticul de cancer este infiorator atat pentru barbati, cat si pentru femei. Impactul psihologic este asemanator, dar impactul estetic este, evident, mai pronuntat la femei. Pentru femei, cancerul de san reprezinta o mutilare a feminitatii.

Tratament


Profesor doctor Alexandru Blidaru spune ca terapia cancerului mamar cuprinde in general patru etape: tratament chirurgical, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie. Acestea se asociaza in functie de stadiul bolii si de prognosticul ei. In cazurile putin avansate este posibil ca interventia chirurgicala sa fie suficienta. Supravietuirea pacientului depinde de stadiul bolii, diagnostic si factori de prognostic. La cinci ani de la aparitia bolii, pacientii care nu au ganglionii invadati au 82% sanse de supravietuire, pe cand cei cu ganglionii invadati au 63% sanse de supravietuire.

RISCURI. Printre factorii de risc ai cancerului de san se numara tratamentele estrogenice utilizate in cazul cancerului de prostata. Preparatele estrogenice constituie agenti carcinogeni promotori. De asemenea, radiatiile ionizante utilizate in scop terapeutic pentru diferite afectiuni survenite in copilarie pot determina la un interval de 12-36 de ani aparitia cancerului de san. Barbatii care se confrunta cu afectiuni testiculare, hernii inghinale, unele afectiuni hepatice, sterilitate, pubertate intarziata, lucratorii din otelarii sau ateliere de prelucrare la cald prezinta riscul de a suferi de cancer mamar. Cresterea in volum a sanilor la sexul masculin (ginecomastia) reprezinta un alt factor de risc.

×
Subiecte în articol: cancerului mamar