x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul, descoperit printr-un test de sânge.

Cancerul, descoperit printr-un test de sânge.

de Steluta Indrei    |    24 Mai 2011   •   13:16

Depistarea cancerului este posibila cu ajutorul unui simplu test de sange sau de urina, care ar putea fi aplicat pe scara larga peste cativa ani. Un grup de cercetatori francezi au elaborat o tehnica prin care ADN-ul celulelor canceroase poate fi observat in sange, in urina sau in limfa.

Noua tehnica ultrasensibila dezvoltata in Franta permite depistarea celor mai infime urme ale celulelor canceroase. Valorile ADN-ului tumoral descoperite prin noul test pot fi de 20.000 mai mici decat markerii tumorali depistati prin analizele disponibile in prezent.

In cadrul noii tehnici, ADN-ul este extras din sange, urina sau limfa si apoi repartizat in picaturi microscopice. Acestea sunt expuse la molecule fluorescente, iar astfel ADN-ul sanatos se distinge de ADN-ul tumoral. La microscop, ADN-ul sanatos apare sub forma unor particule rosii, in timp ce ADN-ul tumoral sub forma particulelor verzi.

Pana in prezent au fost validate astfel de teste pentru depistarea precoce a cancerului de plamani si de colon, urmand sa fie dezvoltate si pentru alte tipuri de cancer.

×