x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul este o boală vindecabilă

Cancerul este o boală vindecabilă

de Monica Cosac    |    05 Feb 2016   •   15:33
Cancerul este o boală vindecabilă
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse

Mai mult de o treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos şi cele mai multe boli oncologice pot fi vindecate dacă sunt depistate în stadii precoce şi pacientul are acces la terapii moderne, spun medicii oncologi.

Românii nu sunt obişnuiţi să meargă periodic la medic şi să facă investigaţii care ar putea să le salveze viaţa, atrag atenţia oncologii, precizând că screeningul reprezintă un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente şi, coroborat cu progresele în oncologie, duce la creşterea ratei de supravieţuire a pacienţilor şi a calităţii vieţii acestora. De asemenea, trebuie depăşită concepţia potrivit căreia cancerul este egal cu moartea, iar educaţia sanitară are un rol important. „Educaţia ar trebui făcută din şcoala primară. Dacă nu începem de aici, de la nivel de educaţie, discutăm de eşecuri”, spune dr. Dana- Lucia Stănculeanu, oncolog la Institutul „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Capitală, cu ocazia unei dezbateri organizate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Medicii spun şi cum putem preveni cancerul: consum de hrană sănătoasă, bogată în legume şi fructe, multă mişcare, fără alcool şi tutun. Factorii de risc ce nu pot fi controlaţi sunt vârsta sau moştenirea genetică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 2 din 10 români își pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, iar incidenţa cancerului în ţara noastră este de 47.500 de cazuri noi pe an. Cele mai răspândite forme ale maladiei sunt: cancerul de sân și cancerul pulmonar.
 

×