x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul roade plamanii fara sa bata toba

Cancerul roade plamanii fara sa bata toba

de Florin Condurateanu    |    28 Noi 2011   •   21:00
Cancerul roade plamanii fara sa bata toba

Medicina este un teritoriu al polemicilor, o arena a contrazicelor intre savanti. Dar sI locul in care apar noutati foarte spectaculoase. Exista un subiect in care medicii au ajuns la un consens: tutunul face numai rau, nici macar o firimitura de bine nu aduce. Relele pe care le provoaca fumatul sunt multe sI grave.

Tutunul aduce cancer pulmonar, bronhopenumonie obstructiva cronica (BPOC), cu enfizem pulmonar accident vascular cerebral, infarct sI boli cardiovasculare, cancer gastric.
La nivelul aparatului respirator fumatul provoaca mai multe forme de cancer, de buza, de limba, de faringe sI cancer pulmonar. Fumul de tigara contine cateva mii de substante, dintre care foarte multe sunt canceroase. Fumul agreseaza celulele epiteliale care captusesc bronhiile. Mucoasa e distrusa de fumul de tigara sI raman dezvelite straturile mai profunde ale bronhiilor, astfel devin vulnerabile la substanaele nocive din fum. Mucoasele n-au timp sa se refaca sI apar mutatii in celulele descoperite, care devin celule canceroase.

Cancerul pulmonar nu da simptome, iar cand acestea se ivesc boala canceroasa a ajuns in faze avansate, grave. Fumatorii au o tuse cronica, permanenta sI nu sesizeaza cand ceva s-a schimbat in aceasta tuse cu care se obisnuiesc. Tusea vireaza spre o tuse mai chinuitoare. E insotita de spasme, apar firisoare de sange in sputa eliminata prin tuse. Cand junghiul este persistent, este vorba de de un stadiu avansat al cancerului de plaman. Cand ganglionii sunt inflamati stadiul cancerului este avansat.

La noi, peste jumatate din cancerele de plaman sunt descoperitei n faza neoperabila, cand chirurgul nu mai are rost sa extirpe tumora. Sub tratament cu citostatica, bolnavii mai traiesc sase luni sau un an. Rolul nociv al fumatului se cumuleaza, riscurile se maresc prin numarul tot mai mare de pachete fumate pe zi sI prin numarul de ani ca fumator. Abandonarea fumatului este benefica in orice moment. Dupa 10 ani de la lasarea de fumat riscul de cancer pulmonar egaleaza riscul unui nefumator. Riscul de boli cardiovasculare scade mai iute prin abandonarea fumatului.

×
Subiecte în articol: cancer jurnalul de sanatate