x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul, tratat la Bucureşti ca la Viena

Cancerul, tratat la Bucureşti ca la Viena

de Magda Marincovici    |    03 Iun 2012   •   15:57
Cancerul, tratat la Bucureşti ca la Viena

Face naveta Viena – Bucuresti. O zi pe luna este la Bucuresi, la Gral Medical, pentru consultatii. Il asteapta 30 – 40 de pacienti, majoritatea pentru a doua opinie medicala. In peste 99% dintre cazuri verdictul este necrutator: cancer. In aceasta clipa se da startul unei batalii pe viata si pe moarte. Sansa este ca in aceasta batalie pacientul nu este singur, nu mai trebuie sa ia drumul spre Viena sau Anadolu. Are la Bucuresti, avantaul unei echipe de reputati specialisti de talie internationala: profesorul Christoph Zielinski, oncolog, coordonatorul Clinicii Oncologice si Experimentale a Spitalului Universitar din Viena, profesorul doctor Rodica Anghel, specialist in radioterapie, si profesorul doctor Irinel Popescu, specialist in chirurgie digestiva.

Profesorul Christoph Zielinski colaboreaza cu aceasta clinica de doi ani. A imprimat aici un stil. Corectitudine. Promptitudine. Precizie. Impreuna cu specialistii, a implementat la Bucuresti modelul vienez de abordare a patologiei neoplazice. Protocoalele aplicate la Viena sunt valabile la Bucuresti.

Colaborare
Profesorul Zielinski are o colaborare foarte buna in domeniul radioterapiei cu prof. dr. Rodica Anghel si in domeniul oncologiei digestive, cu prof. dr. Irinel Popescu. Un loc special il ocupa cancerele de pancreas. In acest domeniu, radio-chimioterapia si metodele chirurgicale folosite contribuie la obtinerea unor rezultate peste medie, in conditiile unor cancere extrem de agresive. Chirurgia radicala, asa cum se efectueaza in Clinica de chirurgie hepatica Fundeni, reprezinta cea mai buna solutie care se poate asigura la ora actuala. De asemenea, colaborarea vizeaza oncologia generala, ginecologica, de san, de col uterin.

De ce a ales prof. Zielinski aceasta clinica? « Pentru ca aici s-a format o echipa multidisciplinara, de nivel european. Pentru ca aceasta clinica a obtinut o finantare de 39 milioane euro pentru un spital modern, proiectat a fi gata in aproximativ doi ani.
Planul este ca acest spital sa devina un centru multidisciplinar in coperare cu Centrul medical universitar din Viena. Aceasta ideea a venit din ambele parti si se discuta in prezent.

De asemenea, a ales aceasta clinica pentru ca beneficiaza de o dotare performanta. Aici functioneaza tehnologia IMRT-IGRT – radioterapie cu ajustarea intensitatii si radioterapie ghidata prin imagine – , o premiera in tara noastra. Este complet digitala si permite efectuarea unui tratament cu o acuratete superioara tehnologiilor clasice. Imagistica medicala este oferita in timp real, precizia este asigurata cu ajutorul lamelor autoajustabile in functie de forma tumorii. Totodata, aparatul ofera un control sporit al intensitatii radiatiei specific planului de tratament. Combinarea radioterapiei IMRT si IGRT optimizeaza efectele radioterapiei tintind tumoarea mai exact, evitand gravitatea efectelor secundare prin daunarea tesutului sanatos inconjurator.

La Gral Medical, modelul de abordare a cancerelor respecta intocmai modelul de la AKH din Viena. Se stabileste diagnosticul, se fac punctii, examene histopatologice cu rezultate in doar 3-5 zile, chimioterapie si radioterapie la standarde europene.

Studii clinice
Profesorul Zielinski a avut multe colaborari pentru studii clinice prin Grupul de Cooperare Oncologica din Europa Centrala (CECOG), inclusiv cu dr Tudor Ciuleanu de la Cluj Napoca. "Este foarte important sa avem mai multe studii clinice pentru ca mai multi pacienti romani sa beneficieze de tratamente noi asa cum se intampla si in alte tari', spune profesorul In acesti ani, s-a intalnit si a colaborat cu oncologii Cornelia Nitipir, Dan Jinga, Florin Bacanu. De asemenea, se discuta colaborarea intre Universitatea de Medicina din Viena si UMF "Carol Davila' Bucuresti.

Fumatul si alimentatia
L-am intalnit pe profesorul Zielinski seara, dupa ce consultase aproximativ 40 de pacienti romani. M-a primit cu un zambat larg si chiar cu chef de vorba, desi toata ziua vazuse cancerul sub toate chipurile. L-am intrebat care sunt cele mai frecvente cancere intalnite la noi. "Pulmonar si gastric', spune sec profesorul. Deja ii cunoaste bine pe romani si le poate spune care sunt cauzele acestor boli. Profesorul Zielinski este uimit de cati romani sunt fumatori ceea ce explica frecventa cancerului de plamani. La fel il uimesc prea multele alimente afumate, marinate si congelate din farfuriile romanilor, pe seama carora pune frecventa mare a cancerului gastric. Este ferm convins ca renuntand la fumat ar fi suficient pentru a reduce numarul alarmant al cancerelor. Si cand aceste observatii vin din partea unei somitati in materie de oncologie, chiar ca trebuie sa-l ascultam.

Mai am o curiozitate. Vreau sa stiu ce crede un specialist ca este mai grav: un accident vascular cerebral sau un cancer de pancres – cancerul cel mai sever, de altfel. Raspunsul profesorului face ca intalnirea cu dansul sa se incheie cu o speranta. "90% dintre cancere sunt curabile, daca sunt descoperite in faze incipiente, daca boala nu apuca sa o ia razna prin corp'.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate