x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand mananci cu creierul

Cand mananci cu creierul

18 Feb 2004   •   00:00

Alimentatia este un subiect fara sfarsit, tot timpul stiinta aduce in scena noi teorii, la diagnosticarea bolilor mereu se gaseste un inculpat facand parte din regimul alimentar al suferindului.

O discutie cu profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetari alimentare, inseamna si cateva precizari de prins in memorie. Astfel, putini stiu ca tesutul adipos, stratul de grasime cum il denumeste lumea, ei bine, el nu este o masa inerta, tesutul adipos este chiar o glanda care secreta un hormon. Acest hormon actioneaza asupra hipotalamusului, asupra acelui punct din zona creierului unde se afla centrul satietatii. O cura de slabire facuta cu hei-rupul dezechilibreaza balanta acestui hormon si se poate trece in extrema cealalta, bulimia, acea pofta nestapanita de mancare, asa ca dupa regimul de slabire se urca adesea la mai multe kilograme ca inainte de cura. Si un alt sfat util: masa trebuie luata intr-o stare de calm, de relaxare, fiindca mananci mai intai cu ochii, cu creierul. Daca in timpul mesei citesti, de exemplu, ziarul, abati atentia cortexului de la digestie, deturnezi "atentia" hipotalamuslui, acest veritabil creier endocrin, unde se afla centrele foamei, satietatii.

Ca sa nu mai amintim ca stresul ii provoaca omului eliminarea nedorita a unor elemente importante. De pilda, omul modern pierde mult mai mult magneziu decat omul din vechime si asta din pricina stresurilor. Alimentele se afla la baza unei imunitati bune, alimentele pot preveni o serie de boli, dupa cum tot alimentele necorespunza toare pot aduce boli. Sunt foarte importante suplimentele nutritive, ele nu sunt medicamente, dar aduc microelemente si oligoelemente, care lipsesc din sol, dar aceste elemente necesare trebuie sa fie legate biologic, adica in mar, in para etc

×
Subiecte în articol: dieta