x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Când vin citostaticele?

Când vin citostaticele?

de Magda Marincovici    |    01 Apr 2012   •   14:38

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) va inainta o scrisoare deschisa Ministerului Sanatatii prin care va cere public, comunicarea datei cand medicamentele lipsa vor fi aduse in Romania de compania statului UNIFARM, dar si solutii de rezolvare a situatiei pacientilor pana cand aceste medicamente vor ajunge in tara. Se stie ca in Romania lipsesc 40 de citostatice ieftine, indispensabile schemelor de tratament, iar medicii oncologi fac eforturi uriase pentru a mentine pacientii in viata.

Aceste lipsuri diminueaza sansele pacientilor la prelungirea si calitatea vietii lor, la vindecare. Pe langa cererea de rezolvare a problemei medicamentelor, FABC solicita Ministerului Sanatatii sa renunte la "rationalizarea consumului de medicamente'. Presedintele FABC, Cezar Irimia, avertizeaza ca "pacientii oncologici au nevoie de medicatia prescrisa conform cu stadiul bolii, la termenele prescrise, nu de procente si firimituri si doar atunci cand exercitiul bugetar o permite.

Zilele traite de un pacient nu pot face subiectul unor targuieli intre diversele departamente guvernamentale sau intre contabilii Executivului si cei ai creditorilor Romaniei'. De asemenea, in scrisoarea FABC este subliniat pericolul in care se afla pacientii din cauza deficitului de personal medical care este de peste 40.000 de medici si asistente, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate