x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Carenţa de vitamina D poate cauza cancer dar şi unele infecţii, ostoporoză, poliartrită reumatoidă

Carenţa de vitamina D poate cauza cancer dar şi unele infecţii, ostoporoză, poliartrită reumatoidă

de Magda Marincovici    |    24 Oct 2012   •   21:58
Carenţa de vitamina D poate cauza cancer dar şi unele infecţii, ostoporoză, poliartrită reumatoidă

Lipsa de vitamina este asociată cu unele forme de cancer de sân, colorectal, avertizează doctorul Jean-Claude Souberbielle, biolog în cadrul compartimentului de explorări funcţional al Spitalului Necker, într-un interviu publicat în revista ParisMatch, ediţia online. Se ştie că deficitul de vitamina D este responsabil de rahitism la copil, de ostoporoză la adult. Iată că ultimele cercetări indică faptul că lipsa acestei vitamine din organismul nostru favorizează apariţia proceselor neoplazice, a unor boli infecţioase şi autoimune, printre care poliartrita reumatoidă, diabetul tip 1, patologii vasculare. De asemenea, un nivel scăzut de vitamina D influenţează şi starea sistemului nostru imunitar.

Avertismentele doctorului Jean-Claude Souberbielle vin pe fondul unui recent raport al Academiei Franceze de Medicină care arată că majoritatea francezilor prezintă deficit de vitamina D. În opinia doctorului Souberbielle, acest deficit este pus pe seama faptului că francezii beneficiază de zile cu adevărat însorite doar două luni pe an. Vitamina D este sintetizată prin piele sub efectul razelor ultraviolete B. Se ştie că această vitamină nu este produsă de către organismul nostru, dar putem completa necesarul zilnic prin alimentaţie. În doze mai mici, o găsim în special în peşte gras (somon, hering etc.).

Mai trebuie să ştim că, îmbătrânind, pielea noastră sintetizează mai puţină vitamina D.

Doctorul Souberbielle reaminteşte că vitamina D ajută organismul să absoarbă, prin intestin, calciul şi fosforul. Astfel, vitamina D este elementul care asigură mineralizarea osului.

Suplimente de vitamina D sunt indicate copilului pentru că se află în perioada de creştere şi de consolidare a sistemului osos, inclusiv în perioada adolescenţei; femeii gravide până în luna a şaptea de sarcină. Aceste suplimente sunt recomandate, de asemenea, persoanelor – femei şi bărbaţi – ce au trecut de vârsta de 60 de ani. Dar pentru toate aceste categorii de populaţie, medicul specialist este cel care prescrie dozele de vitamina D.  Necesarul zilnic este evaluat între 600 şi 1.500 unităţi internaţionale. De exemplu, femeile au nevoie între 800 şi 1.000 de unităţi internaţionale zilnic. 100 de grame de somon consumat zilnic ne poate oferi 360 de unităţi internaţionale de vitamina D. Această cantitate reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică necesară.

Medicii atrag atenţia că menţinerea unui aport normal de vitamina D ne pune la adăpost de multe necazuri: * reducerea riscului de fracturi, în special de fracturile de şold cele mai dureroase şi mai invalidante * conservarea capacităţii de echilibru la persoanele în vârstă * optimizarea tratamentelor contra ostoporozei, în special a bisfofonaţilor * protecţie contra bolilor infecţioase * beneficii moderate asupra tensiunii arteriale * îmbuntăţirea sensibilităţii insulinei, cu consecinţe evidente în cazul persoanelor suferide de diabet tip 2. Dr Jean-Claude Souberbielle insistă, în acest interviu, asupra faptului că prescrierea dozei aparţine medicului, aspect care de multe ori este neglijat. Acest detaliu este foarte importantă, deoarece în doze inadecvate, foarte mari, vitamina D devine foarte rapid toxică, fiind la originerea hipercalcemiei care se manifestă prin stări de oboseală accentuată, de vomă, anorexie, tulburări renale severe... Deşi sunt rare, contraindicaţiile se referă în special la persoanele suferinde de granulomatoză sau la cele care prezintă hipersensibilitate la vitamina D.

×
Subiecte în articol: Vitamina D