x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate CARMEN ORBAN: „Avem mulți bolnavi de cancer care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie”

CARMEN ORBAN: „Avem mulți bolnavi de cancer care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie”

12 Dec 2018   •   09:37
CARMEN ORBAN: „Avem mulți bolnavi de cancer care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie”
Sursa foto: NickMuresan

În pragul iernii ne reîntoarcem la Institutul Clinic Fundeni pentru un dialog despre performanță și progres, cu dna conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul prestigioasei instituții medicale bucureștene.

CARMEN ORBAN: „Cifrele de transplant au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor”

Dna conf. univ. dr. Carmen Orban, am mai vorbit despre atuurile Institutului Clinic Fundeni, în sfera medicinii românești. Este un adevărat… crucișător al acestui domeniu de activitate, dacă ne gândim că majoritatea premierelor medicale, în România, se întâmplă aici. Iată, să luăm ca exemplu „școala de transplant” de pe platforma spitalicească a Fundenilor – ICF este numită chiar „uzina de transplanturi”, iar dna dr. Doina Hrehoreț nu este doar unul dintre cei patru excelenți medici de aici care s-au specializat în transplantul hepatic, dar este și singura femeie din Sud-Estul Europei care face această complicată intervenție chirurgicală…

Și pentru că am amintit de transplant, dna dr. Carmen Orban, aș vrea să vă întreb care sunt problemele pe care trebuie să le surmontați – ICF, ca instituție medicală, pe de o parte, dar și dv. ca manager, pe de altă parte?

Conf. Univ. Dr. Carmen Orban – La noi în spital a existat finanțarea pentru aceste proceduri. În ultimii ani, problemele reale care țin de transplant au ținut strict de donatori. Donatori în moarte cerebrală sunt din ce în ce mai puțini, iar romanii arată o scădere evidentă a încrederii în această activitate. Nu caut vinovați, cert este că cifrele au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor. Înțeleg că acum este o preocupare națională pentru a crește încrederea în aceste proceduri și pentru a reorganiza această agenție care se ocupă de toți pacienții transplantați.

În spitalul nostru, o problemă reală este infrastructura. E un spital care împlinește 60 de ani, cu construcții vechi, cu o infrastructură veche și cu toate strădaniile mele de a face lucrurile să funcționeze foarte bine, trebuie să iau în calcul ceea ce am; deci, cu ceea ce am, nu pot face modificări de infrastructură corecte. E ca și cum v-aș pune pe dvs să faceți o ciorbă bună numai cu apă și cu sare.

Deci, nu e suficientă resursa umană și partea financiară, pentru că mai trebuie niște lucruri, precum donatorii și infrastructură modernizată.

(...............)

CARMEN ORBAN: „Avem mulți bolnavi de cancer care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie”

.....................

Citește mai departe AICI

×