x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cartofii înlătură dorinţa de a ronţăi altceva între mese

Cartofii înlătură dorinţa de a ronţăi altceva între mese

de Agerpres    |    18 Iul 2011   •   15:19

Cartofii apartin familiei de alimente feculente, dar multi uita ca avem de-a face, inainte de toate, cu o leguma, care contine mult amidon si hidrati de carbon, necesari ca rezervor de energie, scrie site-ul passionsante.be.

Atfel, 55% din energia necesara provine din hidrati de carbon si ca cel mult 30% din aceasta ar trebui sa aiba originea in grasimi. In tarile industrializate, proportia este mai degraba inversa.

Ar fi bine ca oamenii sa manance zilnic patru - cinci cartofi fierti sau la abur, adica 200 - 300 g, in functie de varsta, greutate, sex si activitatile fizice derulate. Cartofii sunt bogati in fibre, vitamine si minerale, ca si in fier, magneziu, crom sau zinc. Mai sunt bogati in potasiu si vitamina C. O portie de cartofi ar contine cam 40% din cantitatea zilnica recomandata de potasiu. In privinta continutului de antioxidanti, cel din cartofi este asemanator cu cel din brocoli si mult mai mare decit cel din morcovi, ardei sau ceapa.

Orezul, de exemplu, contine mult mai putine fibre decat cartofii. Cartofii consumati reci contin, datorita formarii de fecule, mai multe fibre decat daca sunt mancati calzi. Cartofii calzi dau o mare senzatie de indestulare sau Index de Satietate (IS). Cine mananca alimente cu un IS mare - lucru care nu este sinonim cu extra-calorii - este satul mai multa vreme si nu simte nevoia sa rontaie cate ceva intre mese. Omul se simte satul, fara sa aiba totusi senzatia de balonare. Prin urmare, consumul de cartofi ar duce la evitarea sau cel putin la reducerea obiceiului de a mesteca mereu ceva, un adevarat 'flagel' al societatii actuale.

Cu cat cartofii sunt pregatiti mai mult, cu atat scade continutul lor de fibre si vitamine. Cartofii prajiti sau chipsurile contin cu 30% mai multe grasimi, de aceea este bine sa fie consumati nu in exces, ci moderat, caci astfel de alimente nu servesc la un bun echilibru alimentar.
Si rafturile marilor magazine ajuta la alegerea unor tipuri sanatoase de cartofi. Exista acum cartofi fainosi, cartofi pentru prajit, cartofi pentru fiert, etc., incheie passionsante.be.

×
Subiecte în articol: orez cartofi fibre amidon satietate