x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate “Cătălin poate fi salvat!”

“Cătălin poate fi salvat!”

de Carmen Preotesoiu    |    10 Ian 2009   •   00:00
 “Cătălin poate fi salvat!”

Cătălin nu visa ce va face peste un an sau doi. Nu şi-a propus niciodată să cucerească lumea. Mereu şi-a dorit lucruri simple. Să poată merge la şcoală. Să fie înconjurat de prieteni. Să aibă o copilărie frumoasă, lipsită de griji.

Nu s-a temut nicicând că ziua de mâine ar putea să nu mai apară. Deşi atacate de boală, visele sale au rămas aceleaşi. Pentru a le îndeplini însă, Cătălin are nevoie de ajutorul nostru.

După multă vreme, a râs cu toată inima. A privit spre viitor cu încredere. Şi-a îmbrăţişat colegii veniţi la 12 noaptea să păşească alături de el în noul an, s-a sprijinit pe umerii lor când muzica a început să le-mpresoare inimile, a povestit cu ei până la apariţia zorilor. De Revelion a uitat puţin de boală. De suferinţa pe care o are de luni întregi. De chinul care a făcut să-i cadă părul, să nu mai aibă strop de vlagă în organism. Cătălin are 17 ani. În urmă cu câteva luni, medicii i-au dat vestea cutremurătoare: suferea de leucemie acută mieloblastică.

PRECEDENT CE DĂ ÎNCREDERE
Vocea mamei se aude stins. De prin luna mai anul trecut, Dumnezeu a încercat mult familia Micu. Mama a observat cum lui Cătălin îi dispărea pe zi ce trece roşeaţa din obraji, iar oboseala îl determina tot mai des să stea în pat. Nu s-a îngrijorat prea tare. Tocmai ce trecuse iarna, iar fiul ei cel mare ieşise din ea cu roşu în gât şi-un pic de răceală de care credea că o să scape repede. În numai câteva zile însă, la gât i-au apărut ganglioni, iar mâinile şi picioarele i s-au îngreunat atât de rău, că nu şi le mai putea mişca. Doctorii din Bârlad au pus totul pe seama unei anemii uşoare. Degeaba Cătălin a urmat sfaturile medicului de familie, a înghiţit vitamine, s-a odihnit cât a putut de mult, starea sa nu se îmbunătăţea cu nimic. Dimpotrivă. Analizele pe care le-a făcut la spitalul din Bârlad, care au arătat un număr scăzut de trombocite, i-au determinat pe doctori să-i trimită pe mamă şi pe fiul acesteia la Spitalul Fundeni din Bucureşti. “Nu mi-ar fi trecut prin minte că băiatul meu suferă de aşa ceva. Nici cele mai negre şi mai sumbre gânduri nu ar fi putut duce către aşa o nenorocire. Puncţia pe care a făcut-o la spitalul din Bucureşti a arătat clar că băiatul meu are leucemie. A intrat urgent pe cure de citostatice. Părul i-a căzut, iar durerile şi crizele pe care le-a avut l-au transformat într-un copil trist. Cu toate astea, Cătălin are mult curaj, multă stăpânire de sine. Am văzut împreună cum oameni care au suferit de aceeaşi boală vin la control după ani de zile şi sunt bine, sănătoşi, şi-au întemeiat familii, au copii. E un lucru extraordinar, care ne-a dat multă putere şi încredere”, povesteşte mama sa, Elena Micu.

SCHIMBAREA SALVATOARE
Trei luni a stat Cătălin în spital. A trecut prin două cure drastice cu citostatice însă, boala nu intra în remisie. Disperarea se citea în ochii mamei, se simţea în vocea deznădăjduită a fiului său. “O prietenă mi-a spus că mai bine aş merge la Cluj. Am făcut rost de numărul de telefon al domnului doctor Popa Gheorghe şi am şi plecat acolo. Minunea s-a întâmplat. După a doua cură de citostatice făcută la Cluj, boala a intrat în remisie.”

Câtă bucurie se simte în vorbele mamei rămasă singură cu doi copii. Cătălin mai are un frate mai mic, de 13 ani.

În vreme ce mama sa stă cu el în spital, de cel mic are grijă bunica. Tatăl lor a părăsit lumea asta chiar în momentele în care Cătălin se lupta cu boala.

Acum, Dumnezeu îi este mamei singurul sprijin. Şi fiul ei cel mic, care de fiecare dată când îi vorbeşte la telefon îi spune cald: “O să fie bine, mami, o să se facă bine Cătă. Să nu mai plângi, mami. De mine să nu îţi faci griji, merg la şcoală, o ascult pe bunica.

Tu să ai grijă de tine şi de Cătălin!”.

AVANS PENTRU OPERAŢIE
După Sărbătorile de iarnă, băiatul de 17 ani s-a reîntors la spital. Noul an a venit cu o veste minunată pentru el: analizele i-au ieşit bine, boala este în remisie. Transplantul de măduvă osoasă de care ar avea nevoie ar putea oricând să-l suporte. În lipsa banilor însă visul său de însănătoşire se năruie sub ochii săi trişti. “Am contactat o clinică din Italia, din Padova. Pentru a ne programa la operaţie trebuie să plătim în avans cam 60.000 de euro. Operaţia costă peste 140.000 de euro. Am reuşit să strângem până acum, cu ajutorul colegilor lui Cătălin, al cunoştinţelor, al cadrelor didactice de şcoala unde lucrez, doar 25.000 de euro. Drumul e lung, dar nu mă voi lăsa până nu îmi voi vedea băiatul vindecat”, rosteşte mama lui Cătălin, cu convingere, cel mai de preţ crez al său. Cătălin are nevoie de noi. Şi-a pierdut tatăl, şi-a pierdut sănătatea, să nu-l lăsăm să-şi piardă şi speranţa!

 

Fiecare bănuţ contează

La 17 ani, Cătălin visează să înveţe, să petreacă alături de colegii şi de prietenii săi. Zilele petrecute pe patul de spital i-au arătat faţa hidoasă a durerii. Pentru cei care vor să-l ajute să se facă bine, la BRD Bârlad, pe numele Micu Cătălin Ştefan s-a deschis contul în lei: RO21BRDE380SV22091683800, iar la Banca Transilvania Bârlad, pe numele mamei sale,  Micu Elena, s-au deschis următoarele conturi:
- în LEI: RO98BTRL03801201822962XX
- în EURO: RO47BTRL03804201822962XX

 
“Am contactat o clinică din Italia. Pentru a ne programa la operaţie trebuie să plătim în avans cam 60.000 de euro. Operaţia costă peste 140.000 de euro. Nu mă voi lăsa până nu îmi voi vedea băiatul vindecat”
Elena Micu, mama lui Cătălin

×
Subiecte în articol: pagina de suflete catalin