x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se intampla in cazul unui consum excesiv de sare?

Ce se intampla in cazul unui consum excesiv de sare?

06 Mar 2018   •   16:37
Ce se intampla in cazul unui consum excesiv de sare?

Prea multa sare in alimentatia zilnica poate conduce la o crestere a concentratiei de fructoza din ficat, ceea ce, la randul ei, reprezinta cauza unor probleme precum luarea in greutate, rezistenta la insulina si hepatita nonalcoolica.

 

Este concluzia la care a a ajuns o echipa de specialisti de la Universitatea Colorado, rezultatele studiilor lor fiind publicate in revista PNAS.

Impactul negativ al sarii asupra organismului nu este o noutate pentru nimeni, dar pana acum nu era foarte clar mecanismul exact al procesului.

In cadru unui experiment efecuat pe soareci de laborator, timp de 30 de zile rozatoarele au primit apa cu diferite concentratii de fructoza si sare obisnuita (NaCl), apoi numai amestecuri sarate.

Pe toata durata studiului, soarecii au fost cantariti, li s-a verificat consumul de energie. La final, specialistii au constatat ca se instalase deja o rezistenta la insulina si o crestere a masei corporale, dar si a volumului de grasime din ficat. Organizatia mondiala a sanatatii recomanda a nu se consuma mai mult de 5 grame de sare pe zi.

 

×