x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Câţi pacienţi cu distonie sunt în România?

Câţi pacienţi cu distonie sunt în România?

de Magda Colgiu    |    19 Apr 2011   •   17:16

In Romania nu exista o evidenta clara a persoanelor cu distonie, avertizeaza Asociatia pacientilor cu distonie “Children’s Joy”. Desi este o boala rara, totusi in Sighisoara exista sase persoane distonie, pe langa celelalte internate in spitale.

Distonia este o tulburare a capacitatii de miscare, caracterizata prin contractii musculare involuntare, care provoaca adesea posturi vicioase, torsionate ale segmentelor afectate. Mecanismele neurologice care ajuta la relaxarea muschilor atunci cand nu sunt solicitati nu mai functioneaza corect. Adesea, muschii antagonisti se contracta simultan, ca si cand ar exista o competitie pentru a prelua controlul partii de corp respective.

Asociatia pacientilor cu distonie “Children’s Joy” a organizat in data de 18 aprilie prima intalnire oficiala in Sighisoara, in sala festiva a Gimnaziului de stat “Nicolae Iorga”. La eveniment au participat pacienti cu distonie si Parkinson si familiile acestora, medici neurochirurgi si neurologi din Targu Mures si Sighisoara, kinetoterapeuti, reprezentanti ai fundatiilor umanitare, cadre didactice, precum si multi alti invitati care au dorit sa afle mai multe informatii despre aceste doua maladii: distonie si Parkinson.

Initiativa infiintarii Asociatiei “Children’s Joy” ii apartine Sabinei Gall, diagnosticata in 2004 cu distonie neuromusculara.

×