x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cazurile de diabet zaharat, în creştere explozivă

Cazurile de diabet zaharat, în creştere explozivă

13 Noi 2011   •   21:00

Numarul cazurilor de diabet zaharat (in special cel denumit de tip 2, bazat pe obezitate) creste exploziv in intreaga lume, inclusiv in Romania, spun specialistii Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N.C. Paulescu", informeaza Agerpres.

Cu prilejul Zilei Internationale a Diabetului (14 noiembrie), specialistii institutului subliniaza intr-un comunicat de presa ca o contributie hotaratoare la expansiunea acestei boli o au factorii din mediul ambiant, reuniti sub titulatura "stilul de viata negativ al omului modern": alimentatie dezechilibrata si nesanatoasa, deficit de activitate fizica, stres, fumat, poluanti, abuzuri de toate felurile etc. Lupta cu factorii mentionati poate reprezenta o cale reala de incetinire a progresivitatii diabetului zaharat. Medicii si cercetatorii institutului sunt implicati in activitati de cer­cetare axate pe screeningul tulburarilor de glicoreglare si sustin actiunile ce implica populatia in vederea atenuarii acestei pandemii de diabet zaharat.

"In prezent sunt in tratament cu insulina aproximativ 200.000 de persoane, dar aceasta este o cifra deductibila, nemaiexistand o situatie exacta", a spus prof. dr Hancu de la Institutul de Diabet din Cluj.

In ceea ce priveste numarul de diabetici, acesta este de aproximativ un milion, iar numarul copiilor a depasit 2.000 anul trecut. Problema copiilor este o problema de­licata, a mai spus prof. Hancu.

×
Subiecte în articol: diabet zaharat