x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Analiză APC România - Ce conţin pufuleţii din comerţ

0
08 Mar 2017 - 18:09
Analiză APC România - Ce conţin pufuleţii din comerţ

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii februarie anul curent, 32 de sortimente de pufuleţi fabricate/distribuite de către următorii producători: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Kaufland și Cora.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. 

59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!

38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!

38% din produsele analizate conţin arome sintetice!

34% din produsele analizate conţin sare iodată!

31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!

22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!

 

La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.

22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust"). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.

Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.

Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.

Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.

Ce aditivi conţin pufuleţii

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copiii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

E 296 – acid malic, potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Deficitul de vitamina B6 generează slăbiciune musculară, anemie, insomnie, căderea părului, oboseală cronică şi tulburări neurologice. Deficitul de calciu provoacă o serie de manifestări, cum ar fi: cârcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburări intestinale şi lipsa poftei de mâncare. Produsele care conţin acest aditiv nu trebuie consumate de către femeile însărcinate, copiii, hipoglicemicii, bătrânii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată
Albirea dinților este unul din cele mai cerute tratamente estetice în cabinetele medicilor stomatologi. Pacienţii doresc să scape de culoarea gălbuie a dinţilor, să aibă un zâmbet ca de Hollywood. Specialişti...

Vinarița și Iarba dragostei sau “Viagra românească”. Remedii naturiste pentru infertilitate, impotență și frigiditate

Vinarița și Iarba dragostei sau “Viagra românească”. Remedii naturiste pentru infertilitate, impotență și frigiditate
“Viagra românească”, din plafarele românești! Remedii naturiste pentru infertilitate, impotență și frigiditate, viagra naturală. În organismul uman  există o legătură foarte puternică între...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare
Accident vascular cerebral (AVC) – Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă pierderea funcției cerebrale cauzată de  perturbarea...

Infarctul miocardic – factori de risc, simptome, tratament

Infarctul miocardic – factori de risc, simptome, tratament
Infarctul miocardic acut apare atunci când o parte din inimă este lipsită de oxigen din cauza blocării unei artere coronare. Arterele coronare alimentează mușchiul inimii (miocardul) cu sânge...

Ce plante provoacă alergii

Ce plante provoacă alergii
În primul rând, trebuie să ştii că sunt trei feluri de alergii sezoniere, toate provocate de polen. Alergiile de primăvară ţin din martie până în iunie, când este perioada de înverzire a copacilor şi...

Trucuri de zi cu zi pentru o viaţă mai bună

Trucuri de zi cu zi pentru o viaţă mai bună
Cu toţii am auzit că e bine să bem apă caldă cu lămâie dimineaţa sau să ne spălăm pe dinţi cu bicarbonat de sodiu. Atenție, însă, bicarbonatul nu face minuni tot timpul şi poate fi chiar periculos în...

7 factori alimentari care cresc riscul de cancer

7 factori alimentari care cresc riscul de cancer
Şapte factori alimentari ar putea creşte riscurile de cancer pentru adulţii de peste 20 de ani, potrivit unui nou studiu pulicat în jurnalul medical JNCI Cancer Spectrum, potrivit ABC News. Studiul, condus de...

Aerul poluat crește riscul de anxietate în rândul copiilor (studiu)

Aerul poluat crește riscul de anxietate în rândul copiilor (studiu)
Aerul poluat poate altera modul în care se dezvoltă creierul copiilor și îi poate face mult mai predispuși la anxietate, potrivit unui nou studio, notează Daily Mail. Cercetătorii au observant o creștere a...

Cercetătorii caută femei însărcinate care consumă marijuana pentru a observa efectele drogului asupra sarcinii

Cercetătorii caută femei însărcinate care consumă marijuana pentru a observa efectele drogului asupra sarcinii
Cercetătorii de la Universitatea din Washington recrutează 70 de femei însărcinate, care consumă marijuana, pentru a studia efectul pe care drogul îl are asupra modului în care se dezvoltă creierul copiilor,...

Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală

Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală
Sforăitul și calitatea somnului influențează calitatea vieții. Când spunem somn, spunem sforăit, dar acest sforăit este luat drept ceva firesc de către foarte multă lume, ca un dezavantaj sonor și atât....

Psiholog român dezvăluie: Hipnoza ne ajută la ... slăbit

Psiholog român dezvăluie: Hipnoza ne ajută la ... slăbit
Obezitatea reprezintă la ora actuală una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă întreaga omenire, iar studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 39% dintre adulţii planetei sunt...

Bolile cardiovasculare fac de trei ori mai multe victime decât cancerul

Bolile cardiovasculare fac de trei ori mai multe victime decât cancerul
Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dragoş...

Profesorul Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetală studiind alimentația tradițională nepaleză

Profesorul Ovidiu Bojor a descoperit insulina vegetală studiind alimentația tradițională nepaleză
În avangarda luptei pentru vindecarea bolilor necruțătoare ale planetei prin tratamente naturiste se află și un român. Rar am cunoscut o persoana ca prof. dr. Ovidiu Bojor! Octogenar – varsta la care multi...

De ce mor bătrânii după o fractură de șold? - diagnostic, riscuri, tratament

De ce mor bătrânii după o fractură de șold? - diagnostic, riscuri, tratament
Fractura de șold se încadrează în categoria fracturilor osteoporotice și asta pentru că statisticile arată că se întâmplă preponderent în rândul persoanelor vârstnice, care suferă de diferite de grade de...

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice
Teama că nu vor mai putea avea copii în urma tratamentelor oncologice îi macină pe mulți pacienți tineri, diagnosticați cu cancer. Prezervarea fertilității este o temă „fierbinte”. Care sunt cele mai...
Serviciul de email marketing furnizat de