x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce conţine de fapt un hot dog? După ce vezi lista cu ingrediente, este foarte posibil să nu-l mai mănânci niciodată

Ce conţine de fapt un hot dog? După ce vezi lista cu ingrediente, este foarte posibil să nu-l mai mănânci niciodată

19 Iul 2012   •   11:03
Ce conţine de fapt un hot dog? După ce vezi lista cu ingrediente, este foarte posibil să nu-l mai mănânci niciodată

O fabrica in care se prepara carnatii pentru hot dog nu are o priveliste frumoasa. Carne de porc, zeama de la carcasele de pui, conservati pudra, arome, colorant, sunt cateva dintre ingredientele care alcatuiesc mancarea consumata de milioane de persoane, scrie Daily Mail.

Fabricarea hot dog-ului este un proces dezgustator. Hot dog-ul este originar din Frankfurt, Germania, iar la inceput era un carnat de porc care se servea cu paine. Imigrantii germani sustin ca l-au facut cunoscut in SUA in secolul XIX, iar apoi a devenit alimentul procesat de astazi.

S-a demonstrat stiintific faptul ca hot dog-ul nu este benefic pentru sanatate, fiind unul dintre cele mai nesanatoase alimente. Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomanda evitarea sau reducerea consumului de carne procesata. Se pare ca hot dog-ul, la fel ca toate alimentele procesate, creste riscul aparitiei cancerului la intestine.

Ce contine de fapt un hod dog?

Carne - Hot dog-ul traditional este realizat din resturi de carne de porc (resturi provenite de la cotlete, slanina si sunca, dupa ce acestea au fost indepartate de pe oase), la care se adauga carne de pui sau de curcan. Carnea rezultata este amestecata cu apa, conservanti, arome si coloranti. Chiar daca in unele retete de hot dog se gaseste putina carne, in prepararea alimentului se foloseste pana la 64% carne recuperata mecanic (pasta care rezulta dupa ce o carcasa este introdusa intr-o presa metalica si amestecata cu apa). Carnea rezultata este mult mai ieftina decat carnea obisnuita.

Apa - Apa este folosita pentru a crea o pasta moale, care apoi este stoarsa in tuburi si fiarta.

Amidon - toate tipurile de hot dog contin amidon. Hot dog-ul contine de obicei amidon de cartofi, faina de grau sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul da volum hot dog-ului, leaga compozitia si face produsul placut pe limba.

Sare - Hot dog-ul contine aproximativ 2% sare, ceea ce il introduce printre alimentele cu nivel ridicat de sare si periculoase pentru sanatate. Consumarea hot dog-ului in exces creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, atacului cerebral si a bolilor de inima.

Proteina din lapte - Aceasta ajuta la legarea compozitiei. Proteina din lapte nu prezinta niciun risc pentru sanatate decat in cazul alergiilor la produsele lactate.

E250 - nitrit de sodiu - Carnea procesata creste riscul aparitiei cancerului la intestine, una dintre cauzele aparitiei bolii fiind nitritul de sodiu. Acesta este adaugat pentru ca hot dog-ul sa nu devina gri si sa tina microbii departe.

Arome - Potrivit legii, nu este obligatoriu ca pe amblaj sa se mentioneze aromele folosite. De obicei sunt folosite arome artificiale de fum, ierburi, condimente, telina si pudra de usturoi.

E451 - trifosfati de potasiu si sodiu - Saruri sintetice care au efect de "stabilizatori, amortizoare, emulsii", care dau textura ferma hot dog-ului, permitand uleiurilor si grasimilor sa se amestece cu apa.

E452 - polifosfati - Acestia sunt emulsificatori si stabilizatori si imbunatatesc textura hot dog-ului. Ajuta la prevenirea bacteriilor care cauzeaza toxiinfectii alimentare.

E301 - ascorbat de sodiu - Este o forma de vitamina C si este folosit pentru pastrarea culorii rosii. Consumat in doze mici nu este periculos pentru sanatate, insa in doze mari poate provoca iritatii ale pielii.

E120 - carmin - Este un colorant care la unele persoane poate cauza reactii alergice sau chiar soc anafilactic.

E160c - extract de ardei iute - Un colorant natural produs din ardei iuti indieni. Se foloseste de obicei la branza, suc de portocale, sosuri sau dulciuri.

×
Subiecte în articol: carne mancare alimente hot dog