x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este proteina C reactiva?

Ce este proteina C reactiva?

de Dr Dana Tinică    |    12 Mar 2012   •   21:00
Ce este proteina C reactiva?

Proteina C reactiva este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Valorile normale sunt de 0-1 mg/dL sau sub 10 mg/L, crescand insa de zeci sau sute de ori in cazul unei inflamatii. Este un test simplu, accesibil, lipsit de riscuri, folosit de foarte multa vreme. Totusi, interesul fata de aceasta investigatie a crescut mult in ultima decada, din cauza informatiilor pe care le-ar putea aduce in evaluarea riscului unei afectiuni cardiovasculare.

Nivelurile proteinei C reactive cresc deci in inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni. Valorile sunt ridicate in: infectii grave, traumatisme, arsuri, boli autoimune (cum este lupusul), artrite, afectiuni inflamatorii intestinale, unele cancere (limfoame). Masurarea ei are rol si in evaluarea starii unui bolnav operat. In mod normal, valorile cresc la 2-6 ore de la interventie, dupa care scad treptat in urmatoarele 3 zile. Daca se mentin crescute dupa acest interval, inseamna ca exista un risc de infectie. De asemenea, proteina C reactiva este una dintre analizele efectuate in cazul bolnavului cu infarct miocardic si in aprecierea starii postinfarct.

Proteina C reactiva se recolteaza din sangele venos, de obicei de la o vena de pe antebrat. Nu sunt necesare masuri deosebite inainte de recoltare. Anumite circumstante influenteaza totusi rezultatele si de aceea trebuie semnalate medicului: sarcina, obezitatea, prezenta unui dispozitiv intrauterin sau folosirea unor medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, terapia de substitutie hormonala la menopauza, statinele (medicamente utilizate pentru scaderea nivelului colesterolului in sange), antiinflamatoarele .

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai evident rolul pe care inflamatia il are in procesul de ateroscleroza. Ateroscleroza produce leziuni ale peretelui arterial, care declanseaza inflamatia, un raspuns inflamator intens fiind corelat cu risc mai mare de afectiuni cardiovasculare, infarct, moarte subita, accident vascular cerebral, dar si de restenozare a unui stent introdus intr-o artera afectata. De aceea, la persoanele care nu sufera de boli cardiace, dar prezinta factori de risc asociati, de exemplu niveluri mari ale colesterolului in sange, diabet zaharat, fumat, cazuri de maladii cardiace in familie, determinarea nivelului proteinei C reactive are un rol in aprecierea riscului aparitiei acestor afectiuni in viitor. In acest caz se face testul proteinei C reactive inalt sensibila. Practic, ambele teste masoara nivelul proteinei C reactive in sange, numai ca testul facut pentru determinarea riscului cardiovascular va obiectiva niveluri mai mici ale substantei in sange.

Determinarea proteinei C reactive inalt sensibila trebuie facuta doar in stare de sanatate aparenta, adica nu daca persoana respectiva a avut recent o infectie, a suferit o interventie chirurgicala sau traumatism. Valorile sub 1 mg/L sunt asociate unui risc scazut de afectiuni cardiovasculare, cele intre 1 si 3 mg/L unui risc mediu si cele intre 3-10 mg/L unui risc mare la astfel de afectiuni. Valorile peste 10 mg/L nu sunt corelate unui risc cardiovascular, ci semnaleaza mai degraba un proces inflamator prezent undeva in organism . Se prefera efectuarea a doua astfel de analize, recoltate la interval de doua saptamani. Este posibil ca, daca rezultatele semnaleaza un risc crescut de boli cardiovasculare, medicul sa indice alte investigatii, dar si sa prescrie modificari ale stilului de viata (renuntarea la fumat, adoptarea unei diete sanatoase, mentinerea unei greutati normale, exercitiu fizic zilnic, mentinerea la nivel normal a valorilor colesterolului in sange) sau un tratament medicamenos.

 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×
Subiecte în articol: starea de sănătate