x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce faci când te muşcă un şarpe

Ce faci când te muşcă un şarpe

10 Iul 2019   •   18:30
Ce faci când te muşcă un şarpe

Turiştii care iubesc drumeţiile pe munte trebuie să aibă în vedere câteva reguli de bun-simţ care le pot salva chiar viaţa în unele cazuri. Este esenţial să ne abatem de la traseu, să fim atenţi la stânci sau să nu cadem în prăpastie şi să ne protejăm de reptile. Pericolul de a fi muşcaşi de vipere este foarte mare.

În sezonul cald, şerpii ies şi se odihnesc la soare şi pot fi văzuţi în cele mai neaşteptate locuri. Medicii şi salvamontiştii avertizează că în această perioadă muşcăturile provocate de  reptile se îmulţesc. Pentru a evita evenimentele de acest fel, este important să nu pășim și să nu ne așezăm pe pământ până nu verificam locul, iar dacă am observat un șarpe, să ne îndepărtam.

În primul rând este foarte important de ştiut că viperele sunt foarte veninoase, iar muşcătura lor poate duce la moarte în câteva ore, dacă nu se intervine urgent. Iată ce sfarturi ne dă Dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi:

  • Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.
  • În statistici, deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu actiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

 

Alte măsuri de urgenţă

  • Spălaţi plaga cu apă şi săpun
  • Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica râspândirea veninului în fluxul sangvin.
  • Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.
  • Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.
  • Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere

 

Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

 

×