x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce pericol ascunde sindromul "picioarelor nelinistite"

Ce pericol ascunde sindromul "picioarelor nelinistite"

19 Dec 2017   •   15:35
Ce pericol ascunde sindromul "picioarelor nelinistite"

Sindromul "picioarelor nelinistite" poate indica o crestere a riscului de deces la femei, se arata intr-un studiu de specialitate publicat in revista Neurology.

 

Oamenii de stiinta americani de la University of Pennsylvannia au fisele medicale apartinand unui numar de 57.417 de femei, cu varsta medie de 67 de ani.

Pe durata experimentului, la fiecare doi ani erau colectate date vizand starea de sanatate a participantilor, pe baza de voluntariat, la studiu, inclusiv prezenta respectivului sindron.

In decurs de 10 ani s-au inregistrat 6.448 de decese, survenite din varii motive. In acelasi timp, s-a constatat ca, in cazul persoanelor care acuzau sindromul picioarelor nelinistite, riscul dezvoltarii unor afectiuni cardio-vasculare cauzatoare de moarte a fost cu 43% mai ridicat decat la ceilalti.

Autorii lucrarii au precizat, in context, ca nu a fost gasita o legatura intre acest sidrom si decesele determinate de boli oncologice.

Persoana care sufera de sindromul picioarelor neliniştite simte un disconfort accentuat la nivelul picioarelor, in special seara, când se întinde sau stă aşezat. Senzaţiile neplăcute, descrise prin furnicături, dureri, fac persoana să se ridice şi să se mişte. Astfel, senzaţiile neplăcute dispar temporar, dar reapar de obicei în zona gambei.

×
Subiecte în articol: picioare nelinistite sindrom risc deces