x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce plante provoacă alergii

Ce plante provoacă alergii

24 Mai 2019   •   14:53
Ce plante provoacă alergii
Sursa foto: razyph/Getty Images/iStockphoto

În primul rând, trebuie să ştii că sunt trei feluri de alergii sezoniere, toate provocate de polen. Alergiile de primăvară ţin din martie până în iunie, când este perioada de înverzire a copacilor şi plantelor. Vara acestea sunt cauzate de fân, secară şi porumb, iar la sfârşitul verii şi începutul toamnei apar de la polenul erbaceelor.

Ambrozia este prima în topul plantelor care provoacă reacţii neplăcute, mai mult de 75% din persoanele cu probleme la polen pot suferi consecinţe grave dacă stau în preajma acesteia.

Vântul împrăştie polenul în aer, perioada din zi care atinge cel mai mare nivel fiind între orele 5 şi 10 dimineaţa. Copacii responsabili de alergii sunt plopul, ulmul, frasinul, stejarul şi mesteacănul.

Iarba este cea care provoacă reacţii alergice în toate anotimpurile când temperaturile depăşesc zero grade. 

Deşi se crede că florile sunt periculoase, trebuie să ştii că polenul lor nu se răspândeşte uşor în aer, motiv pentru care doar dacă le atingi atunci când le miroşi poţi să dezvolţi o iritaţie.

Plantele de apartament  care pot declanşa alergii sunt smochinul plângător şi filodendronul. Primul are frunze care conţin o substanţă nocivă care poate duce la probleme resipratorii. Seva celei de-a doua poate declanşa urticarie. Arţarul de cameră are flori foarte frumoase, care răspândesc însă polen. Şi mirosul florilor de crin este nociv întrucât provoacă dureri de cap.

Plante terapeutice cu polen

Mai multe plante, cunoscute pentru efectele lor binefăcătoare, pot cauza însă probleme de sănătate persoanelor sensibile. Există riscul ca florile de tei să provoace reacţii alergice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi de la iasomie, echinacee ori floarea-soarelui. Muşeţelul poate cauza probleme respiratorii şi cutanate persoanelor sensibile. Acelaşi lucru se poate spune şi despre nuc, în perioada de înflorire.

 

Trandafirii, orhideele, magnoliile şi lavanda nu provoacă alergii. Pomii fructiferi, precum vişinii, cireşii, merii, perii, prunii şi piersicii, sunt o alegere sigură pentru persoanele sensibile.

 

×