x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se ascunde in spatele tusei

Ce se ascunde in spatele tusei

de Georgeta Licsandru    |    25 Oct 2005   •   00:00
Ce se ascunde in spatele tusei
MEDICUL DE FAMILIE
Virozele respiratorii, bronsita cronica, tuberculoza, cancerul pulmonar, insuficienta cardiaca si chiar parazitozele intestinale sunt afectiuni care se ascund in spatele tusei. Acest simptom poate aparea si disparea rapid (cand v-ati inecat cu ceva), poate dura cateva zile (cand aveti un guturai) sau poate fi cronic (in astmul bronsic, bronsita cronica). Tusea este un reflex protector al cailor respiratorii, cand sunt iritate de un factor intern sau extern. "Cele mai multe dintre situatiile in care apare tusea se asociaza cu bolile respiratorii. Intr-o prima faza, tusea cauzata de infectiile cailor respiratorii - viroze, bronsite - este uscata, obositoare. In laringite, tusea acuta de prima faza este foarte zgomotoasa, asa-numita tuse latratoare. Laringitele trebuie diagnosticate si tratate de urgenta, fiind un pericol de obstructie laringiana", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Tratament

In a doua faza a unei raceli, tusea este insotita de expectoratii. "In prima faza se apeleaza la antitusive, iar in a doua recomandam expectorantele. In prescrierea medicamentelor, medicul trebuie sa faca o distinctie clara intre tusea uscata, de tip iritativ si cea umeda, productiva", arata conf. dr. Dumitru Matei. La copiii mici nu se folosesc antitusivele, pentru ca este riscul de blocare a respiratiei. La adulti, aceste medicamente se utilizeaza numai daca este neaparata nevoie. In general, antitusivele si expectorantele nu se administreaza mai mult de trei-patru zile fiecare. La copiii care nu au fost vaccinati antipertusis apare tusea convulsiva, cu caracter repetitiv. Copilul tuseste pana la epuizare, pana se invineteste.

Tuberculoza, cancer

Daca tusea este persistenta, fara o cauza bine determinata, daca nu raspunde la tratamentul conventional - antibiotice, antitusive - in spatele ei poate fi o tuberculoza. In aceste cazuri sunt recomandate investigatiile specifice, inclusiv radiografia pulmonara. La persoanele peste 40 de ani, o tuse cronica, aparent banala poate sa reprezinte prima faza a unui cancer pulmonar. Multe cancere sunt depistate tardiv tocmai pentru ca pacientii nu se prezinta la medic din cauza tusei. Astmul bronsic, bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), dar si bolile profesionale (aspergiloza pulmonara, silicoza pulmonara) asociaza tusea cronica. Simptomele se agraveaza in special noaptea sau la expunerea la alergeni (fum, praf, polen).

EMOTII. La copii apare si tusea cu componenta psihogena, fara nici o legatura cu infectiile respiratorii. Pentru a evita unele intrebari neplacute, copiii emotivi incep sa tuseasca, aceasta manifestare devenind pentru ei un tic. Solutiile in astfel de cazuri sunt educatia, psihoterapia, dar si folosirea unor medicamente anxiolitice.

PARAZITOZE. "La copii, tusea cronica poate fi cauzata si de parazitoze intestinale. Larvele ascarizilor (limbricilor), eliberate din intestin, ajung prin circulatie in plamani, provocand accese de tuse. Prin tuse, larvele ajung in sputa si sunt reinghitite. Toxocaroza, parazitoza transmisa de la caine la om, are printre simptome tusea cu caracter astmatic. Parazitozele sunt depistate cu ajutorul testelor serologice si al examenului coproparazitologic. In aceste cazuri se trateaza cauza parazitozei, nu tusea", afirma conf. dr. Dumitru Matei.
×
Subiecte în articol: tusea